Teroare la Paris. Visurile unui cuplu de români, secerate de gloanţe

Atacurile soldate cu 129 de morţi i-au şocat pe francezi


Jurnalist român în Franţa: "Nu a contat persoana, culoarea pielii, religia"


Un jurnalist român de la France Télévisions spune că nimeni nu se aştepta ca teroriştii să atace o zonă populară a Parisului, unde sunt cetăţeni de toate naţionalităţile, adăugând că "aceştia nu au avut niciun fel de raţiune, nu a contat persoana, culoarea pielii, religia". Jurnalistul Dorin Ilie de la France Télévisions a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax că localnicii din Paris primesc permanent mesaje de a nu ieşi din case, iar traficul pe străzi este redus, fiind foarte puţine maşini.

Potrivit acestuia, ceea ce este ieşit din comun în cazul atentatelor de vineri noapte este că "aceşti terorişti sunt practic incontrolabili". "Nu au un sistem de securitate şi de strategie al acestor atentate. Erau acolo pentru a face un masacru. În Bataclan au fost patru terorişti, unul a fost ucis, iar ceilalţi au declanşat centurile cu exploziv. În situaţia actuală, activitatea acestor terorişti nu poate fi controlată şi nu poate fi anticipată", a spus jurnalistul.

El a precizat că la Stade de France au fost doi terorişti kamikaze, care şi-au detonat centurile cu exploziv, iar la clubul Bataclan au fost trei terorişti kamikaze.

Jurnalistul a mai spus că se pare că asasinatele care au avut loc la Fontaine au Roi şi Charonne ar fi fost comise de către cei patru terorişti care apoi au atacat clubul Batlacan.

Pe de altă parte, jurnalistul român a mai spus că măsurile de securitate luate după atentatele din luna ianuarie, care au vizat redacţia revistei Charlie Hebdo din Paris, nu au fost întrerupte de atunci. "Săptămâna trecută autorităţile franceze chiar au reuşit să aresteze un terorist în zona de sud a Franţei, la Toulon, care avea ordine să atace baza navală de la Toulon, să explodeze la fel, kamikaze", a arătat jurnalistul.

De asemenea, exista o permanentă situaţie de alertă în zonele aglomerate - în gări, în zonele turistice. "Nimeni nu se aştepta ca aceştia să atace o zonă populară, pentru că zona unde au avut loc aceste atentate este o zonă populară a Parisului, unde sunt cetăţeni de toate naţionalităţile", a spus el.

El a precizat că "şocant" este că "unul dintre kamikaze, care şi-a acţionat centura în jurul Stade de France, a făcut-o lângă un om al străzii, care nu era un om important". "Acţiunea acestui kamikaze este de neînţeles, în comparaţie cu cei doi fraţi care au comis atentatul de la Charlie Hebdo. Aceştia nu au avut niciun fel de raţiune, nu a contat persoana, culoarea pielii, religia", a mai spus el.

De asemenea, el a precizat că multe magazine şi restaurante din oraş sunt închise, funcţionând însă câteva pentru ca oamenii să se aprovizioneze, dacă au nevoie.

El a mai afirmat că în zona de nord a Parisului, unde au avut loc atentatele teroriste de vineri noapte, a fost interzisă organizarea de evenimente, iar manifestările care erau programate au fost anulate.

Suspecţi arestaţi la Bruxelles

Patru persoane au fost arestate de autorităţile belgiene, după ce au avut loc mai multe percheziţii în Bruxelles, sâmbătă după-amiază, în cazul atentatelor teroriste din Paris de vineri seară. Percheziţiile au avut loc în localitatea Molenbeek-Saint-Jean, care aparţine administrativ de Bruxelles, în cursul zilei de sâmbătă.

Ministrul belgian al Justiţiei, Koen Geens a declarat pentru televiziunea belgiană RTBF că aceste arestări "pot fi văzute ca având legătură cu un autoturism Polo gri, înmatriculat în Belgia, găsit în faţa sălii Bataclan", unul dintre locurile în care au avut loc atentatele teroriste din Paris de vineri seară.

În Paris, mai mulţi martori au declarat că atacatorii au sosit la bordului unui autoturism înmatriculat în Belgia. Una dintre ipotezele vehiculate este că aparţine unei echipe venite din străinătate, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Localitatea Molenbeek este, de mai mulţi ani, unul dintre centrele militanţilor islamişti radicali din Belgia şi mulţi tineri pleacă de aici pentru a se duce în zonele de conflict din Siria, să lupte alături de militanţii SI din ţară.
Atacatorul de origine marocană, în vârstă de 26 de ani, dintr-un tren al companiei Thalys, care a fost oprit de trei soldaţi americani, în luna august, locuise în zona Molenbeek.


Foto: Hepta, AFP/Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod