Unde vrea să petreacă un bărbat ziua de 8 Martie?

Dacă întrebi un bărbat unde ar vrea să fie de 8 Martie, răspunsul cel mai frecvent pe care-l vei auzi e ceva de genul: ”Pe o insulă pustie. Și fără flori.” Dar spun asta doar atunci când

Dacă întrebi un bărbat unde ar vrea să fie de 8 Martie, răspunsul cel mai frecvent pe care-l vei auzi e ceva de genul: ”Pe o insulă pustie. Și fără flori.” Dar spun asta doar atunci când femeile nu sunt prin preajmă.

Din primul an de școală suntem terorizați de această zi atât de specială. Asta nu înseamnă că n-o meritați. Pentru câte lucruri faceți pentru noi, o meritați cu vârf și îndesat. Dar, în sfârșit, trebuie să aflați și ce se ascunde în spatele gestului de a oferi un buchet de flori.

Să ne întoarcem la școala generală, acolo unde învățătoarele ne pun să facem felicitări, să scriem compuneri despre cât de mult ne iubim mamele.

Noi le ascultăm, iar când ajungem acasă, mamele ne pun să facem felicitări și să scriem compuneri despre cât de mult ne iubim învățătoarele. De la o vârstă fragedă trăim într-o lume schizoidă în ce privește femeile. Nici noi nu mai știm pe cine iubim mai mult - pe mame sau pe învățătoare. Dar ăsta e doar începutul. Povestea continuă. Când ajungem la adolescență și ne-am îndrăgostit de o colegă de clasă, așteptăm cu sufletul la gură 8 Martie ca să-i putem da o felicitare pe care am scris patru versuri de dragoste concepute de noi sau furate din Nichita Stănescu și, bineînțeles, un buchet de flori.

Când vine ziua X, vezi că fata pe care o iubești în secret e asaltată de toți colegii de clasă și de rivali din clasele vecine.

Banca ei e sufocată de flori și felicitări. Așa că dezamăgit, te târăști și îi lași darurile, lipsit de orice speranță. Nu sesizezi zâmbetul ei timid și faptul că s-a îmbujorat când te-ai apropiat. Crezi că n-ai nicio șansă. De unde să știi la 14 ani că femeile au un simț ciudat, știu să navigheze printre cadouri, printre felicitări, printre cuvinte și printre gesturi,  descoperind rapid semnele iubirii. Chestiile astea le aflăm mai târziu, uneori prea târziu.

Pentru bărbați, 8 Martie e o zi a marilor dezamăgiri. În această zi minunată ne amintim de toate ratările, de toate relațiile care n-au mers, de toate refuzurile femeilor și de toate gesturile greșite pe care le-am făcut.

Și, în fiecare an, o luăm de la început. Chiar și după decenii de căsnicie, ne e teamă că poate nu-i plac florile pe care le-am cumpărat, ne stoarcem mintea ca nu cumva să le luăm pe cele care-i provoacă alergie și i se umflă fața cum s-a întâmplat anul trecut.

În plus, ne e teamă că ratăm momentul optim de a oferi cadoul. Dacă o facem prea de dimineață s-ar putea să spună că avem un plan și nu e un gest care pornește din suflet, dacă o facem seara s-ar putea să spună că, de fapt, am uitat și ne-a amintit cineva la serviciu.

8 Martie e o zi pe care o meritați pentru tot ce faceți în toate celelalte zile din an, dar vreau să știți că în spatele unui buchet de flori pe care-l primiți în această zi se află multă neliniște, multe emoții și mult stres.

Chestii despre care noi, în general, evităm să vorbim.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod