Uimirea unui nefumător la 22 de ani de la ultima ţigară

De multe ori mă uimeşte faptul că atât de mulţi oameni încă fumează. Casc ochii mari când stau la rând la supermarket şi observ oamenii care îşi cumpără ţigări. 14 lei, 13, lei, 15

De multe ori mă uimeşte faptul că atât de mulţi oameni încă fumează. Casc ochii mari când stau la rând la supermarket şi observ oamenii care îşi cumpără ţigări. 14 lei, 13, lei, 15 lei pe pachet, iar pachetele cad din cutia aşezată deasupra caselor de marcat. Ţigările cred că rămân cele mai vândute produse din magazinele alimentare la această oră. Şi acesta e un lucru care mă şochează.


În urmă cu o săptămână, un prieten de-al meu care şi-a schimbat stilul de viaţă de mai bine de doi ani, a renunţat la fumat, a slăbit şi făcea mult sport, a aflat că are o tumoare la unul dintre plămâni.

Fumase 25 de ani. Cu toate că şi-a schimbat viaţa radical, a fost prins din urmă şi acum va trebui să tragă o vreme. Sportul l-a întărit şi l-a ajutat să descopere la timp problema. Are toate şansele să se vindece.
Oameni dragi din jurul meu au murit de cancer la plămâni, iar, eu, personal, am fumat zi de zi, vreme de zece ani, începând cu vârsta de 14 ani. Au trecut 22 de când am renunţat şi acum mă mir că mai sunt oameni pe această planetă care fumează.

Promisiunea

Evit să dau lecţii şi n-am o reţetă miraculoasă prin care să-mi pot ajuta semenii să renunţe şi ei.

M-am lăsat pentru că sunt un om care face tot posibilul să se ţină de cuvânt, iar în cei zece ani în care am fumat nu mi-am zis nici mie şi nici celorlalţi că mă las. Imi plăcea să fumez şi savuram fiecare ţigară. Îmi promisesem ca atunci când voi spune prima dată că de a doua zi nu mai fumez să fac tot ce-mi stă în putere şi să mă ţin de cuvânt.
Aşa am reuşit. Ajunsesem la două pachete de ţigări pe zi, am realizat că e prea mult şi într-o zi am hotărât să mă las. De atunci,  nu am mai fumat niciodată.
Mi-am mai aprins o ţigară de foi în ziua în care s-a născut fiica mea şi m-am mai prostit într-o excursie, dar asta s-a întâmplat la zece ani de la ziua deciziei. Nimeni nu e perfect. Dar niciodată nu am mai simţit nevoia să fumez, să cer o ţigară sau să-mi cumpăr ţigări.

Allen Carr

Nu cred că soluţia prin care am reuşit e una care se potriveşte şi altora, dar cred din tot sufletul că fumatul ucide. Deunăzi, din pură curiozitate jurnalistică am citit cartea lui Allen Carr, ”În sfârşit nefumător”.

Am înţeles că e cartea care a ajutat cei mai mulţi fumători din lume să renunţe la acest obicei. Din ea am aflat că fumatul are legătura cu teama. Şi am avut o revelaţie. Şi eu fumasem din teamă. Autorul avea dreptate. Poate că m-am lăsat exact în momentul în care nu mi-a mai fost teamă.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod