Sfârşitul neaşteptat al postacilor din România. Ce i-a distrus?

Se întâmplă ceva în mediul on-line. Postacii sunt pe cale de dispariţie. După o serie de scandaluri în care au fost implicaţi, după ce opinia publică a descoperit cum erau angajaţi, cum

hacker1

Se întâmplă ceva în mediul on-line. Postacii sunt pe cale de dispariţie. După o serie de scandaluri în care au fost implicaţi, după ce opinia publică a descoperit cum erau angajaţi, cum erau plătiţi şi cum erau dirijaţi de politicieni mediocri, presupusa putere a comentatorilor anonimi s-a prăbuşit.

Îşi mai fac simţită prezenţa, dar influenţa lor tinde spre zero, mai ales după ce platformele importante de web au decis să modereze comentariile, să le şteargă pe cele care conţin atacuri la persoană, înjurături, mesaje xenofobe sau rasiste.

Postacii mai au o problemă, aceea că a fost promulgată o lege prin care pot fi urmăriţi în Justiţie dacă publică conţinut extremist.

La aceasta se adaugă şi o decizie a CEDO de anul trecut, prin care proprietarii platformelor on-line de ştiri sunt responsabili şi pentru conţinutul mesajelor realizate de cei care comentează pe marginea articolelor.

Toate aceste măsuri au dus, în final, la o curăţenie în acest spaţiu care arăta mai mult a junglă. Degradarea discursului public de la noi din ţară a avut legătură şi cu asta.

hacker2

Personal, nu am luat niciodată în serios comentariile la articolele scrise sau coordonate de mine.

Le-am citit, am răspuns atunci când am găsit un sâmbure de idee sau am dat peste o nelămurire legitimă, în rest le-am privit, numai şi numai, într-un mod statistic.

Întotdeauna postacii au avut o problemă de credibilitate. Ei intră cu un dezavantaj major în confruntarea cu un jurnalist. Primii sunt anonimi şi fac din anonimat o armă, ultimii sunt persoane reale care-şi asumă ceea ce scriu.

Ce om sănătos la cap ar da crezare unora care acţionează din tenebrele netului?

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod