Românii din străinătate nu sunt o ruşine!

Am avut ocazia să călătoresc în mai multe oraşe din Europa în ultimul deceniu. De fiecare dată m-am întors cu bucurie acasă. Ştiu că toţi cei care pleacă o fac de nevoie, o fac pentru a

Am avut ocazia să călătoresc în mai multe oraşe din Europa în ultimul deceniu. De fiecare dată m-am întors cu bucurie acasă. Ştiu că toţi cei care pleacă o fac de nevoie, o fac pentru a câştiga mai mulţi bani şi pentru a le asigura un viitor copiilor.

Din păcate, mass-media are capacitatea  de a crea imagini false despre un anume fenomen. Ziarele, site-urile şi programele TV de ştiri redau toate informaţiile despre nenorocirile făcute de români în lume. În acest moment, două milioane de co-naţionali lucrează în Uniunea Europeană. Un Bucureşti întreg. E adevărat că printre cei plecaţi sunt şi hoţi, criminali, alcoolici, leneşi şi alţi păcătoşi.

Mulţi pierde-vară au orbecăie prin lume, fiind convinşi că în străinătate umblă câinii cu covrigi în coadă. Dar, din observaţia directă, pot depune mărturie că românii nu sunt o calamitate pentru Uniunea Europeană. Ba, dimpotrivă!

În ciuda jenei pe care o simt că o bandă din Tulcea a furat dintr-un muzeu din Rotterdam şi a ars tablouri semnate de Picasso şi Matisse, totuşi am întâlnit mulţi români care munceau din greu, erau respectaţi şi apreciaţi şi se integraseră perfect în ţările de adopţie.

Un şofer din Londra, un şef de sală de pe un vas de croazieră, o recepţioneră de la intrarea în Casa Battlo din Barcelona, o ospătăriţă de la un hotel din capitala Marii Britanii, toţi erau oameni normali, harnici, cunoşteau la perfecţie limba ţării gazdă.

Am văzut români cerşind în Barcelona, dar nu erau agresivi.

Femei îmbrobodite, ghemuite pe stradă, cu mâna întinsă. Mult mai agresivi mi s-au părut comandourile de vânzători africani de produse contrafăcute care atacau turiştii, băgându-le marfa în ochi.

Occidentalii se pot teme de români într-un singur fel, prin faptul că se adaptează rapid şi muncesc mult, astfel fiind o concurenţă puternică pe piaţa muncii. Da, dacă mă întrebaţi pe mine, chelnării locului, dacă sunt, se mişcă în reluare, sunt indolenţi şi blazaţi. Ai noştri sunt motivaţi de ce-au lăsat în urmă şi dau totul pentru a-şi păstra slujba.

Românii care şi-au părăsit ţara au fost folosiţi de occidentali în fel şi chip.

Au profitat de pe urma muncii lor, scăzând salariile sau plafonându-le în domenii precum cel al construcţiilor şi al sănătăţii, exodul de medici şi asistente din România, efectiv salveazp bugetele spitalelor pentru că la 3.000 de euro cu cât e plătit un medic venit din est înseamnă jumătate din salariul unui medic local. Faceţi calculele şi observaţi ce puternic e impactul exodului de personal medical din estul Europei.

Politic, e şi mai simplu, românii şi bulgarii sunt folosiţi pe post de combustibil pentru mişcările de extremă dreapta. Şi în occident, cele mai ieftine voturi sunt cele în care, pentru toate păcatele, îi faci responsabili pe caei care nu au drept de vot, adică imigranţii.

Dacă n-aş fi văzut cu ochii mei, aş fi fost tentat să dau crezare veştilor proaste despre românii din străinătate, dar trebuie să ştiţi că la o faptă reprobabilă făcută de un român aflat în afara graniţelor sunt zece mii de fapte bune făcute de ceilalţi, fapte despre care nu vorbeşte nimeni.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod