O discuţie despre înşelat şi dificultatea monogamiei!

Despre înşelat s-a vorbit şi s-a scris mult. Din punctul meu de vedere e o discuţie căreia i se dă o importanţă mai mare decât are. Partenerul care decide că e timpul pentru o nouă relaţie

Despre înşelat s-a vorbit şi s-a scris mult. Din punctul meu de vedere e o discuţie căreia i se dă o importanţă mai mare decât are. Partenerul care decide că e timpul pentru o nouă relaţie în timp ce se află într-una ia o decizie care va produce anumite efecte. Drama se produce în momentul în care apar efectele şi deciziile celor implicaţi.

Deşi la nivelul dicursului public nu prea dăm doi bani pe morală, când vine vorba de viaţa personală, valorile morale capătă o importanţă decisivă.

O femeie, de cele mai multe ori, nu mai poate continua o relaţie dacă e înşelată, iar bărbaţii reacţionează de multe ori violent dacă partenera îi înşeală. Asta se întâmplă în cele mai multe cazuri. E adevărat că reacţiile diferă de la caz la caz, dar aici am amintit de cele mai des întâlnite.

De ce ne simţim răniţi când suntem trădaţi? De ce avem senzaţia că ne-am irosit în relaţia respectivă? Doar pentru simplul motiv că acţiunile noastre funcţionează cu ajutorul unor principii morale.

Vrem să fim respectaţi, iar atunci când suntem înlocuiţi în relaţie, acest respect de sine se prăbuşeşte. Nu ştiu dacă e bine sau rău, spun doar ce se întâmplă.

În general, partenerul care, la un moment dat, ia o altă direcţie, o face dintr-un complex de cauze şi uneori pentru că a găsit o nouă dragoste. Problema e că o nouă dragoste înseamnă o nouă viaţă şi e aproape imposibil să scapi de viaţa anterioară mai ales dacă la mijloc se află copii, afaceri comune, bunuri şi multe amintiri.

De cele mai multe ori, cel care face o nouă alegere sfârşeşte să fie nemulţumit de noua viaţă sau sfârşeşte singur după un şir de noi relaţii. Sunt şi cazuri fericite. Aşa că discuţia despre înşelat e supralicitată pentru că astfel de decizii fac parte din viaţă.

Educaţia morală şi religia ne-au condiţionat ideea că o relaţie e pentru toată viaţa şi acest fapt reprezintă un avantaj pentru societate, pentru cei care îşi asumă monogamia şi pentru copiii lor, dar, din păcate, nici bărbaţii şi nici femeile n-au niciun fel de condiţionare biologică pentru monogamie, ba, dimpotrivă!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod