Nemuritorii din Ikaria, secretul tinereţii veşnice

Vrem să trăim cât mai mult chiar dacă nu o spunem. Când suntem tineri, avem senzaţia că suntem nemuritori, apoi, o dată cu trecerea anilor, realizăm că nu e chiar aşa. Statistic, viaţa

Vrem să trăim cât mai mult chiar dacă nu o spunem. Când suntem tineri, avem senzaţia că suntem nemuritori, apoi, o dată cu trecerea anilor, realizăm că nu e chiar aşa. Statistic, viaţa oamenilor s-a lungit. Milioane de europeni au astăzi vârste de peste 80 de ani. Dar, mai important decât lungimea vieţii, e calitatea ei.

De fapt ne dorim să trăim mult şi să fim sănătoşi. Cum se poate realiza acest lucru?

Dan Buettner de la New York Times  a ajuns în insula Ikaria din Grecia, o insulă în care ”oamenii uită să moară”.

Aici e un loc în care trăiesc aproape 700 de persoane cu vârste apropiate de o sută de ani sau peste. Mai sunt locuri pe glob în care se constată o longevitate extremă, cum ar fi insula Okinawa din  Japonia.

Insula Ikaria e situată la 30 de kilometri de graniţa cu Turcia. Nu are nimic special faţă de alte zeci de insule greceşti în afară de un singur lucru - felul în care trăiesc oamenii. Locuitorii de aici nu par a face nimic special, conform observaţiilor jurnalistului, în afară de faptul că nu sunt deloc stresaţi.

Fiecare mică gospodărie are o grădină în care oamenii cultivă legume şi cresc un porc din carnea căruia se hrănesc un an.

Beau vin, dorm deseori la prânz, iar seara ies din casă la un pahar de vorbă care se întinde până la miezul nopţii. Nu fumează, nu beau băuturi carbogazoase, nu mănâncă dulciuri şi nici produse din făină albă. Hrana lor e compusă din mult ulei de măsline, multe legume, brânză de capră, pâine din tărâţe şi, rareori, carne de porc. Vinul şi ceaiul sunt băuturile de bază.

Dacă analizăm viaţa nemuritorilor din Ikaria, observăm că lipseşte cu desăvârşire stresul.

Nimeni nu poartă ceas, banii nu sunt importanţi, iar dacă cineva lucrează şi câştigă mai mult, împarte cu ceilalţi. Bătrânii se orientează după soare şi fac multă mişcare pentru că se deplasează pe jos, lucrează în grădină şi cea mai mare parte din zi o petrec în aer liber.

Secretul longevităţii nu e o mare filososfie. Constă în asumarea unei vieţi simple şi relaxate care să producă bucurie. Tehnologia ne-a ajutat mult, dar ne-a şi îmbolnăvit. Asta se poate spune după ce descoperi cum şi unde trăiesc nemuritorii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod