Nelson Mandela a plecat după ce a schimbat lumea

Moş Nicolae a venit şi ne-a adus daruri, dar l-a luat pe Nelson Mandela. De ieri, o bună parte a omenirii îl plânge pe cel care a schimbat ”cursul istoriei”, cum frumos a remarcat

Moş Nicolae a venit şi ne-a adus daruri, dar l-a luat pe Nelson Mandela. De ieri, o bună parte a omenirii îl plânge pe cel care a schimbat ”cursul istoriei”, cum frumos a remarcat preşedintele Obama. Africa de Sud e în doliu. Din păcate, în România, lupta lui Nelson Mandela, faptele şi suferinţa lui au avut un impact limitat.

Poate mulţi conaţionali se întreabă de ce e atât de adulat şi respectat Nelson Mandela şi cum a schimbat istoria? Şi-a petrecut 27 de ani în închisoare, aproape o treime din viaţă şi a avut una lungă.

A decedat la 95 de ani. Şi s-a impus ca lider al mişcării persoanelor de culoare pentru egalitate de şanse. A reuşit să democratizeze o ţară, să înlăture regimul de apartheid şi a ajuns preşedintele Africii de Sud la 71 de ani. Nelson Mandela e un simbol. Credinţa sa, rezistenţa sa, verticalitatea şi forţa l-au ajutat să impună politic drepturile persoanelor de culoare, marginalizate de secole.

Noi, românii care am trăit o bună bucată de vreme în comunism nu am asistat la lupta negrilor din Africa de Sud şi nici a celor din SUA pentru drepturi civile.

Eram ocupaţi cu asupritorii noştri care distrugeau o naţiune în numele ideologiei comuniste. Acesta e motivul principal pentru care Nelson Mandela e perceput mai degrabă ca un fenomen cultural decât ca unul politic la noi în ţară. Dar reuşita lui a rupt zăgazurile şi, cumva, trăim într-o altă lume. Din păcate şi în ea există rasism, există ură şi există violenţă, dar rasismul nu mai poate fi politică de stat într-unul care se vrea democratic. Aceasta e marea schimbare pe care a reuşit-o Mandela.

Acum că Moş Nicolae ne-a adus daruri, dar l-a luat Mandiba (numele tribal al liderului african) trebuie să ne rugăm ca în momentele de cumpănă să apară astfel de oameni care ne pot salva chiar şi de noi înşine.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod