Monica Macovei, femeia care a câştigat alegerile!

Iată că a trecut aproape o lună de la alegerile pentru preşedinte. S-a vorbit mult despre Klaus Iohannis, câştigătorul confruntării, şi mai mult despre învinsul Victor Ponta. S-a vorbit

monica-macovei

Iată că a trecut aproape o lună de la alegerile pentru preşedinte. S-a vorbit mult despre Klaus Iohannis, câştigătorul confruntării, şi mai mult despre învinsul Victor Ponta. S-a vorbit puţin despre ce a realizat Monica Macovei care, prin cele 450.000 de voturi câştigate din postura de candidat independent a marcat o premieră în România.

Deşi a venit în urma Elenei Udrea, candidata PMP, adevărata câştigătoare rămâne doamna Macovei pentru că a reuşit să strângă aproape la fel de multe voturi ca un partid politic.

Parlamentarul european a avut o campanie inteligentă, desfăşurată în proporţie de 90 la sută în mediul on-line, cu precădere pe Facebook.

Monica Macovei a reuşit să mai ralizeze o premieră, să strângă bani de la susţinători pentru a-şi finanţa campania. E primul politician din România care nu oferă nimic de pomană, ba mai cere şi bani pentru a putea să-şi impună programul politic. A reuşit să adune în jur de 40.000 de euro, o sumă nu foarte mare dacă o comparăm cu milioanele cheltuite de Victor Ponta şi PSD.

Dar, această premieră e foarte importantă în ce priveşte modul cum se raportează doamna Monica Macovei la alegători.

Prestaţia domniei sale a scos-o, în opinia mea, de pe prima scenă a politicii româneşti pe controversata Elena Udrea. Ultima a crezut că alegătorul român e o persoană care nu face alegeri cu creierul şi şi-a axat campania pe mesaje cu duble înţelesuri de genul ”Bună pentru România!” Dar a fost suficient dovedit că oamenii nu o consideră bună din punct de vedere politic. În opinia mea, Elena Udrea a stopat dezvoltarea Partidului Mişcarea Populară.

Monica Macovei este un bun câştigat pentru politica românească.

Mesajul ei dur împotriva corupţiei a fost transferat din primul tur al alegerilor în turul al doilea, iar confruntarea dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis s-a purtat pe bornele fixate de ea. Astfel, punctul central al confruntărilor dintre cei doi finalişti au fost cele legate de corupţie şi de situarea politicienilor deasupra legii.

Monica Macovei doreşte să lanseze un partid politic, astfel încât să participe la alegerile parlamentare din 2016. Intrarea fostului ministru al Justiţiei în politica României este una dintre cele mai bune veşti din 2014.

Doamna Macovei va reuşi să ţină pe agenda publică tot ce înseamnă dezbatere despre corupţia din mediul politic şi din cel de afaceri. Prezenţa ei va însemna faptul că între instituţiile chemate să aplice legea şi cetăţeni va exista o legătură. Vom vedea cât va ţine această legătură şi dacă va reuşi să transforme România într-o ţară normală.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod