La volan nu te urci nici băut, nici drogat!

Vrem să ne simțim invincibili. Avem nevoia asta din când în când. Asta înseamnă că, de fapt, avem nevoie de încredere de sine.
Uneori mai mult, alteori mai puțin. Problema apare atunci când nu știm cum să mai obținem puțină stimă de sine și ne urcăm la volan după ce am băut sau am consumat substanțe interzise în ideea în care "nouă nu ni se poate întâmpla". 

Moartea nu ține cont de faimă, vârstă, bani sau nume


E aceeași pentru toți. Cu sau fără droguri, cu sau fără alcool, cu sau fără bani, faimă și ce mai vrei tu. Moartea nu te ocolește doar pentru că ești tânăr și ai toată viața înainte.
O sfidezi pe doamna, te sfidează și ea. Și s-ar putea să pierzi în fața ei.

Răzvan Ciobanu e doar un exemplu. Sigur, se vorbește mai mult despre el decât despre cei care nu sunt faimoși. În luna februarie, anul acesta, un șofer băut și drogat a ucis un tânăr de numai 29 de ani. Lovit cu autoturismul și abandonat pe străzile Bucureștiului, n-a avut nicio șansă.
Șoferul venea din club, desigur. Cât de greu este să iei un taxi? Cât de scump poate fi un taxi comparativ cu substanțele alea? Cât de nesimțit să fii să te pui și pe tine în pericol, dar și pe ceilalți? Cât de inconștient? Și pentru ce? Întrebări fără răspuns.

La volan nu te urci nici băut, nici drogat


E mașina ta, într-adevăr. Poate că la volan te simți ca acasă și e dreptul tău, până la urmă.
Dar... Ești responsabil din momentul în care ai pus cheia în contact și până când ai parcat autoturismul. Ești responsabil atât pentru tine, cât și pentru ceilalți. De ce să riști să-ți faci mama să plângă? Nu o zi, două, ci o viață! De ce să riști să lași niște copii fără mamă, fără tată? Ce fel de om ai fi mai fi tu? Ți se poate întâmpla și ție. Nu ești cu nimic mai special. Nu pentru moarte. Ea n-are preferințe și nici pile puse deoparte. 
 
Oricine ai fi tu, te rog, nu te mai urca la volan băut, drogat sau prea obosit.
Oricine ai fi tu, te rog, nu-ți mai lăsa prietenii să conducă după ce au băut sau au consumat substanțe interzise. Și tu ești responsabil! Nu putem închide ochii. Nu avem nicio scuză să facem asta! 
 
Poate că sunt multe lucruri de schimbat în țara asta, poate că pe multe dintre ele nu le putem schimba noi, însă responsabilitatea ne aparține în totalitate. Poate că avem nevoie de mai multă educație și implicare din partea autorităților, dar responsabilitatea tot la noi rămâne.
 
 
Foto: Hepta, News.ro 
Cosmina Kovács
Cosmina Kovács
5 Mai 2019
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod