IQ-ul oamenilor din întreaga lume scade, iar oamenii de știință nu știu de ce

Trăim într-o eră în care accesul la cunoștințe și la fapte este la îndemâna oricărei persoane. Putem folosi telefoanele și calculatoarele pentru a ne educa, dar ceva este în neregulă.
În loc să devenim mai inteligenți, se pare că IQ-ul oamenilor din întreaga lume scade. Știința caută răspunsuri în legătură cu motivele pentru care nu devenim mai deștepți.

De ce presupun oamenii de știință că scade IQ-ul oamenilor din întreaga lume?


În secolul al XX-lea, oamenii de știință au remarcat că IQ-ul umanității se afla în creștere. Oamenii deveneau tot mai inteligenți mereu. Această creștere a IQ-ului mediu a deveni cunoscută sub numele de efectul Flynn. Efectul Flynn este un fenomen care descrie un boom de inteligență, care a avut loc pe parcursul secolului al XX-lea. În fiecare deceniu, inteligența medie măsurată a crescut cu aproximativ trei puncte. Experții credeau că această îmbunătățire impresionantă era datorată educației mai bune, alimentației îmbunătățite și îngrijirii medicale mai bune.
Dar apoi s-a întâmplat ceva. Un nou studiu a constatat că efectul Flynn s-a terminat în toată lumea.

În cadrul unui studiu recent, o echipă de cercetători de la Ragnar Frisch Centre for Economic Research din Norvegia a analizat IQ-ul a 230.000 de persoane care s-au înrolat în serviciul național, între anii 1970 și 2009. Echipa a constatat că, pentru fiecare generație, scorul a scăzut cu aproximativ șapte puncte în medie. Acest lucru nu înseamnă neapărat că devenim mai puțin inteligenți. Dar mulți experți cred că rezultatele studiul norvegian sunt incredibil de îngrijorătoare pentru omenire. Aceasta este cea mai convingătoare dovadă a inversării efectului Flynn. Dacă presupui că modelul echipei este corect, rezultatele sunt impresionante și destul de îngrijorătoare.

Cercetătorul londonez Edward Dutton a descoperit rezultate similare în timpul cercetărilor sale de-a lungul deceniilor.
A descoperit că în câteva țări occidentale, inclusiv Germania și Franța, IQ-ul mediu a scăzut. 

Trăim într-o lume în care avem tot felul de cunoștințe la îndemâna noastră. Avem acces ușor la lucruri și ne putem educa cu câteva click-uri simple pe telefoane și calculatoare. Deci de ce se întâmplă acest lucru? Alte cercetări privind scăderea IQ-ului au constatat că acest fenomen nu are legătură cu genetica. În ceea ce privește spectrul familial, IQ-urile de pretutindeni sunt în scădere. Cercetătorii studiului au explicat că tendințele nu sunt cauzate de o compoziție în schimbare a familiilor și că există cel puțin un rol minor pentru explicațiile ce implică genele (imigrația, fertilitatea digenică etc.) și factorii de mediu stabiliți în mare parte de familii (educația parentală, efectele de socializare ale părinților cu capacități reduse, mărimea familiei).
Influența lor este neglijabilă în comparație cu alți factori de mediu. 

Unele persoane au încercat să dea vina pe tehnologie și modul în care am devenit dependenți de aceasta. Dar această teorie a fost combătută de la începutul declinului, în anii '70. Ar putea avea de-a face și cu faptul că oamenii citesc mai puțin în prezent și, în schimb, își petrec timpul aborbind mai mult informații din rețelele sociale. Și calitatea în educație a scăzut destul de rapid. O altă problemă poate fi că testele IQ sunt depășite. Acestea tind să măsoare inteligența noastră cristalizată, adică toate lucrurile pe care le-am învățat și pe care ni le amintim. Însă educația a evoluat și nu se concentrează atât de mult pe memorare în prezent.
Oamenii de știință încă încearcă să își dea seama care este motivul exact. 
iulia-mirica
31 Octombrie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod