Hagi, un jucător de care ne e atât de dor!

Stăteam într-un colţ de tribună a stadionul din Regie, cred că era prin martie 1985, iar Sportul Studenţesc juca acasă împotriva Universităţii Craiova. Îl priveam cum dribla, cum trăgea,

Stăteam într-un colţ de tribună a stadionul din Regie, cred că era prin martie 1985, iar Sportul Studenţesc juca acasă împotriva Universităţii Craiova. Îl priveam cum dribla, cum trăgea, cum marca. A câştigat meciul aproape singur şi ne-a făcut fericiţi pe toţi puştii din cartier care ne convertisem în suporteri ai studenţilor de când venise Hagi şi cu Coraş.

De atunci bănuiam că, la un moment dat, o să-mi fie dor de el şi iată că au trecut 13 ani de când nu mai joacă, iar fotbalul românesc nu mai e la fel.
Pentru cei care spun că un singur om nu poate schimba nimic, el e exemplul cel mai adecvat că se înşală.

Un jucător, unul singur poate schimba destinul unei echipe de club, a unei naţionale şi chiar a fotbalului. Hagi a reuşit să-l schimbe pe al nostru, pe al turcilor, iar Pele, Maradona, Ronaldo sau Messi au avut sau au un impact global asupra fenomenului. Un singur om lua mingea din preajma liniei de mijloc şi o ducea până la marginea careului, uneori trăgea, uneori pasa, dar, întotdeauna, crea o fază.

Hagi, în vestiar, după un meci al echipei Steaua, înconjurat de jurnalişti

Hagi a fost un jucător talentat şi a muncit enorm pentru a-şi susţine talentul.

De la 14 ani juca în Divizia B, la 17 ani era prezent în prima divizie. În plus, avea două-trei meciuri pe săptămână de la o vârstă fragedă.
A fost un mare talent şi, cumva, de la sfârşitul anilor '90 am avut vaga bănuială că nu vom mai avea prea curând un jucător ca el. Chiar Hagi a avut-o şi a spus-o public de câteva ori. L-am considerat arogant la vremea respectivă, dar, undeva, în adâncul sufletului meu, simţeam că are dreptate.
Joi, la Bookfest, jurnalistul Grigore Cartianu a lansat o nouă ediţie revizuită şi adăugită din volumul Hagi.
Este o biografie documentată până la ultima consecinţă, aşa cum numai Grigore Cartianu poate să o facă. E o carte scrisă cu pasiune pentru fotbalist, dar şi cu pasiune pentru jurnalism, Cartianu nefăcând niciun compromis. Cartea are 528 de pagini şi costă 17,99 lei dacă o cumpăraţi împreună cu ziarul ”Adevărul”. Un omagiu mai curat şi mai demn nici nu i se putea aduce marelui jucător acum când ne e atât de dor de un Campionat Mondial în care să joace şi echipa României.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod