Fukushima, orașul distrus de furia naturii și de greșelile oamenilor: 39 de imagini din care toți avem de învățat

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
La opt ani de la tsunami-ul devastator care a lovit Fukushima, acest oraș din Japonia arată de parcă ar fi fost cotropit de zombie.
Natura ne arată încă o dată unde greșim, dar deja dă semne că nu mai are răbdare cu noi. Vom învăța ce trebuie din asta? Suntem dispuși să ne schimbăm modul de a gândi și de a trăi și să respectăm singura casă pe care o avem - Pământul? Încă suntem în căutarea acestor răspunsuri, dar, din păcate, timpul nostru se scurge repede.

Încă suntem în căutarea acestor răspunsuri, dar, din păcate, timpul nostru e pe cale să se scurgă. Iar ceea ce s-a întâmplat la Fukushima ne dă încă o dată dimensiunea distrugerii la care a ajuns omul, în nebunia dezvoltării tehnologice cu orice preț.

Au trecut opt ani de când tsunami-ul devastator mătura Fukushima, iar orașul arată lugubru. Străzile pustii, clădirile abandonate, lucrurile prăfuite lăsate în urmă de locuitorii evacuați - nimic nu s-a schimbat.
E locul în care natura dezlănțuită arată încă o dată cât de fragilă este civilizația modernă.

Orașul părăsit de viață pare că a fost cotropit de zombie și nimic nu arată că aici vor mai trăi cândva oameni - ca și la Cernobîl, asta e cea mai grea lecție pe care natura ne-o poate da.

Pe 11 martie 2011, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter produs în nord-estul Japoniei, urmat de un tsunami de mari proporții, a avut un accident atomic la centrala nucleară Daiichi de la Fukushima. Tsunami-ul a afectat alimentarea cu energie a două dintre reactoare. Centrala nucleară Fukushima I a fost nevoită să recurgă la acumulatoarele electrice de rezervă, dar acestea au o capacitate limitată. În lipsa răcirii normale a unui reactor se poate ajunge la supraîncălzirea miezului radioactiv până la o temperatură de 2.000 de grade Celsius, crescând riscul topirii lui și al unor explozii.


La 15 martie 2011, autoritățile din Tokio au anunțat că la reactorul (blocul) 2 Fukushima a avut loc o explozie care a avariat învelișul acestuia, provocându-se astfel o creștere a radioactivității în zona înconjurătoare. După explozia de la reactorul 2 s-a anunțat un incendiu la reactorul 4, aflat în revizie în momentul producerii seismului, rezultând o creștere puternică a radioactivității în atmosferă.
După ce au răcit reactoarele zi şi noapte cu apă de mare apoi cu apă dulce, muncitorii şi tehnicienii - uneori cu costul unor mari doze de radiaţii - au reuşit să oprească infernalul proces, iar după luni nesfârşite au stabilizat temperatura combustibilului.

Peste 18.000 de persoane au fost luate de valul uriaş care s-a abătut asupra litoralului, devastând prefecturile Miyagi, Iwate şi Fukushima.
Cele mai afectate localități au fost Natori, Ishinomaki, Kamaishi, Unfunato, Miyako, Minamisanriku, Kesennuma și Rikuzentakata, aproape rase de pe fața pământului. Peste 450.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele la ordinul autorităţilor sau de teama radioactivităţii.

Astăzi vedem Fukushima așa cum au găsit-o Natalia Sobanska și Vėjūnė Rimašiūtė. Atrași de călătoriile în zonele abandonate, ei consideră că aceste locuri nu oferă doar ruine dezolante, ci au o frumusețe aparte.

Chestiune de gust sau de optică, ei văd lumea altfel și o prezintă pe blog, pe Instagram și pe Facebook. Dar ceea ce au găsit în Japonia i-a copleșit: "Sunt explorator urban și fotograf, așa că să merg acolo a fost unul dintre cele mai mari visuri ale mele (...).
Totuși, fericirea mea s-a transformat repede într-o tristețe copleșitoare cu fiecare pas pe care îl făceam pe străzile pustii"
, a mărturisit Natalia pentru Bored Panda.

"La început plănuisem să stăm trei zile, dar am rămas doar două. Motivul a fost că am declanșat o alarmă într-un loc și semnalul a ajuns la o secție de poliție. Din fericire, nu am avut probleme, dar a trebuit să ne încheiem vizita la Fukushima, ceea ce a fost o ușurare"
, a povestit ea. "Îmi plac locurile abandonate, dar să fiu acolo a fost prea traumatizant. Din momentul în care pășești acolo, ești înconjurat de tragedia profundă care a avut loc. Mi-a rupt sufletul", a adăugat tânăra.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod