De ce e atât de complicat să slăbeşti deşi pare simplu?

Trăim într-o lume paradoxală. Toţi vor să mănânce cât mai mult, dar să fie foarte slabi. Ce ziceţi, se poate rezolva? Răspunsul la această întrebare a generat sute de diete create de

Trăim într-o lume paradoxală. Toţi vor să mănânce cât mai mult, dar să fie foarte slabi. Ce ziceţi, se poate rezolva? Răspunsul la această întrebare a generat sute de diete create de medici, de nutriţionişti, de antrenori, de sportivi. Avem diete celebre - Paleo, Dukan, Vegan, vegetarian, fructarian, avem metode ştiinţifice şi metode experimentale şi, cu toate acestea, ne îngrăşăm.

Da, dar nu toată lumea. Există oameni care slăbesc, există oameni care nu iau în greutate, există oameni care mor din cauza dietelor şi există oameni care se îngraşă.

Cred că greutatea corporală are o mare legătură cu modul în care noi ne raportăm la viaţă. Greutatea are legătură cu noi şi nu cu o religie, cu o convingere sau cu un autor.

În principal, ne alimentăm prost din trei motive, publicitatea companiilor din domeniul alimentar, al doilea, calitatea mâncării şi al treilea, comoditatea noastră. E mai uşor să mănânci dulciuri luate de pe raftul din magazin decât să îţi prepari singur o salată de fructe. Suntem condiţionaţi de reclame să mâncăm mult şi prost. Dar, cu toate acestea, cu un mic efort putem găsi mâncare de calitate în bogăţia de produse din jurul nostru.

Cred că pentru a fi slab trebuie să respecţi trei reguli:

1.

Cât mai puţin zahăr, cât mai puţină pâine şi cât mai puţine lactate.

În această ordine şi asta nu înseamnă că trebuie să renunţi de tot, dar puţin, înseamnă puţin. Zahărul şi carbohidraţii în exces dau orice organism peste cap chiar şi pe cel al unui sportiv. Excesul de lactate are legătură cu creşterea colesterolului. Asta nu înseamnă că nu poţi bea un pahar cu lapte, dar, zi de zi, mai ales după 35 de ani poate fi dăunător.

2. Fără tutun şi alcool. Aici nu cred că trebuie să fac prea multe precizări, dar amândouă substanţele au efecte devastatoare asupra sănătăţii.

Teoria cu un pahar cu vin e bun nu e verificată de nimeni şi nimic, dar asta nu înseamnă că nu poţi să bei din când în când. Din proprie experienţă pot să spun că dacă am băut cu o seară înainte, a doua zi alerg extrem de prost.

3. Sport. Trăim într-o societate care încurajează sedentarismul. Nu ne dăm jos din maşini deşi am putea folosi biciclete pentru deplasarea prin oraş, nu alergăm şi nu ne jucăm, ceea ce e un dezastru pentru sănătate. Cumva, mişcarea trebuie încurajată de la cea mai fragedă vârstă.

Dar acestea sunt lucruri pe care le ştim sau am auzit  cu toţii de ele.

Cel mai greu sunt de aplicat, iar atitudinea corectă faţă de alimentaţie se învaţă. E un proces dificil în care trebuie cultivată voinţa. Până atunci putem spune că toate dietele sunt bune şi toate dietele sunt proaste, cumva trebuie să ne creăm propriul stil de a mânca sănătos. Asta nu vine decât cu un fel nou de a trăi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod