De ce bărbaţii nu se sacrifică de dragul femeilor?

E în firea lucrurilor ca femeia să urmeze bărbatul. Dar asta e o propoziţie falsă pentru că atâta vreme cât femeia e egală cu bărbatul, rămâne la latitudinea ei dacă-l urmează sau nu.

E în firea lucrurilor ca femeia să urmeze bărbatul. Dar asta e o propoziţie falsă pentru că atâta vreme cât femeia e egală cu bărbatul, rămâne la latitudinea ei dacă-l urmează sau nu. Şi cu toate acestea, în lumea reală, dacă bărbatul primeşte o ofertă de job în alt oraş sau în altă ţară, femeia îl urmează. Dar ce se întâmplă într-o situaţie inversă?

Am vorbit cu câteva colege şi mi-au spus că foarte rar se întâmplă ca un bărbat să urmeze o femeie. ”Bărbaţii sunt comozi.

Nu se sacrifică în numele iubirii. Nu vor să renunţe la prieteni şi vor face tot posibilul să rămână pe loc”. Adică, bărbaţii, într-o astfel de situaţie, sunt dispuşi să renunţe la relaţie pentru a-şi salva confortul.

Dar cred că situaţia e puţin mai complicată. Într-un cuplu, de cele mai multe ori, femeia e cea care caută protecţie, siguranţă materială, încredere pentru că doreşte să fie mamă. Din acest motiv, în cele mai multe cupluri, bărbaţii sunt concentraţi pe carieră, iar femeile, chiar dacă lucrează şi au propriile cariere, la un moment dat vor dori să fie şi mame.

Aşa că e normal ca într-o relaţie bărbatul să-şi urmeze cariera, iar femeia să urmeze bărbatul. Dar, mai e ceva. Sunt sigur că în situaţia în care o femeie are o carieră de succes şi la un moment dat trebuie să se mute pentru a obţine un venit mai mare, bărbatul o va urma dacă are venituri mai mici. E vorba de o decizie care asigură  bunăstarea familiei. Singura observaţie e că o astfel de situaţie apare mai rar şi nu din cauza femeilor, ci din cauza angajatorilor.

Steven D.

Levitt, în cartea sa ”Superfreakonomics”, citează un studiu care demonstrează că principalul motiv pentru care bărbaţii câştigă mai mult decât femeile e acela că ultimele ”iubesc foarte mult copiii”. Adică, faptul că la un moment dat decid să nască le întrerupe cariera pe perioade destul de lungi ceea ce afectează veniturile care sunt, în principal, influenţate de vechime şi expertiză într-un domeniu.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod