Cine mai crede în monogamie?

Monogamia este un subiect controversat în aceste zile. Pe de-o parte, adorăm idealul sexual al unui mariaj monogam, pe de altă parte, bărbaţii şi femeile fac din ce în ce mai greu faţă acestui statut dificil de păstrat.
Monogamia este un subiect controversat în aceste zile. Pe de-o parte, adorăm idealul sexual al unui mariaj monogam, pe de altă parte, bărbaţii şi femeile fac din ce în ce mai greu faţă acestui statut dificil de păstrat.

Politicienii şi sportivii ne arată zilnic cât de dificil e să păstreze o releţie monogamă. În zilele noastre, 50% dintre toate căsătoriile se termină cu  divorţuri, iar experţii vorbesc de faptul că peste 50 de procente dintre bărbaţi şi femei au relaţii extraconjugale.
Dintre căsătoriile care rămân intacte, 20 de procente dintre parteneri fac sex de mai puţin de şase ori într-un an.

Facebook-ul e de vină

Acestea sunt cifrele. Lumea modernă face ca monogamia să fie din ce în ce mai dificilă. Tehnologia a uşurat foarte mult susţinerea unei relaţii în afara căsniciei. Telefoanele mobile, sms-urile, Facebook-ul sau messengerul sunt doar câteva dintre soluţiile prin care poţi socializa uşor.
Şi din punct de vedere biologic, s-a demonstrat că persoanele cu un ridicat nivel de testosteron e greu să rămână monogami o perioadă lungă din timp. Oamenii de ştiinţă spun că doar 3 procente dintre mamifere sunt monogame în mod natural.

Călătorie în necunoscut

Vestea bună e aceea că în ciuda tuturor capcanelor ridicate în jurul monogamiei există soluţii. Acestea ţin, în general, de dinamica unui cuplu.
De capacitatea partenerilor de a se adapta şi de a-şi satisface nevoile sexuale. Monogamia este o călătorie în necunoscut, o călătorie în care fiecare se transformă şi încearcă să-i ofere celuilalt ce-şi doreşte. În monogamie sălăsuieşte mult echilibru, dar trebuie alungată rutina.
Conceptul nu rezistă din punct de vedere ştiinţific, dar va rezista multă vreme din punct de vedere social.
Atât femeile, cât şi bărbaţii tind către o relaţie monogamă, îşi caută partenerul perfect, îşi caută echilibrul, iar asta nu se va schimba niciodată.
10 Noiembrie 2010
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • panteraorange pe 30 Apr 2011, 12:00
    eu cred

    Problema e ca suntem din ce in ce mai egoisti si vrem placerea aici si acum, fara sa ne gandim la consecinte. Cu exceptia oamenilor disfunctionali din nastere (care nu pot sa supravietuiasca intr-o relatie de lunga durata) cred ca restul oamenilor pot trai extraordinar de frumos monogamic. Dar mai trebuie sa aiba si cu cine, daca stam in relatii nepotrivite si suntem nefericiti e urat sa trisam!! Mai bine renuntam si cautam in alta parte, altfel trece timpul, trec anii, trece viata noastra si ne gandim la un moment dat: "Cand s-a dus?" Nu e pacat? Nu spun ca nu mai apar scantei sau chiar conflicte pe parcurs... Dar cine spune ca monogam inseamna si monoton? Eu una m-as plictisi ingrozitor in fiecare zi.. Rutina se alunga cu sare si piper, cu farfurii date de pereti, cu haine rupte din dragoste... si.. cu multe altele :) important e sa ai imaginatie. Deci DA, cred in monogamie, doar ca inca mai caut cu cine s-o impart :)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod