Campionatul Mondial al săracilor sau al bogaţilor? Două imagini şi o asemănare

A început Campionatul Mondial de Fotbal, iar imaginile dinamice şi strălucitoare transmise la televizor din timpul meciurilor contrastează mult cu ceea ce se întâmplă pe străzi. Mii de oameni

A început Campionatul Mondial de Fotbal, iar imaginile dinamice şi strălucitoare transmise la televizor din timpul meciurilor contrastează mult cu ceea ce se întâmplă pe străzi. Mii de oameni protestează împotriva autorităţilor din Brazilia.


Din ce în ce mai mult, jocul cu balonul rotund se desfăşoară pe o scenă luminată departe de viaţa oamenilor. Biletele sunt scumpe, organizarea fragilă şi nu urmăreşte decât să dea culoare evenimentului, totul desfăşurându-se în jurul transmisie televizate purtătoare de mesaje publicitare.

Realitatea nu mai contează, doar cea creată pentru distracţie.

Dar trecând puţin de pojghiţa comercială, în Rio de Janeiro descoperim celebrele favelas, cartierele celor săraci, controlate de grupuri  violente care trăiesc din trafic de droguri şi jafuri. Hectare întregi de deznădejde, de viaţă fără speranţă. Oameni care alimentează corupţia unor guverne care nu reuşesc să administreze problemele sociale pentru că şi-au pierdut de mult timp credibilitatea.

Şi în toată această nebunie, descoperi că polarizarea lumii se aseamănă.

Alipirea unei imagini cu o favela din Rio lângă una cu exclusivistul oraş Montecarlo te duce cumva către observaţia că într-un fel seamănă deşi cei care populează fotografiile sunt atât de departe unii de ceilalţi. Da, într-o parte sunt săracii lumii, în partea cealaltă sunt profitorii, cei care prin încercarea lor continuă şi disperată de a se îmbogăţi cât mai mult îi stopează pe ceilalţi într-o existenţă fără speranţă. Şi cumva, ca o ironie, puse una peste alta, cocioabele din Rio ajung să semene cu locuinţele luxoase din Montecarlo, unde un metru pătrat de apartament costă 25.000 de euro.

A început Campionatul Mondial de Fotbal, jocul unde atât cei săraci cât şi cei bogaţi îşi dau mâna, dar pentru foarte puţin timp.

90 de minute.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod