Becule! Stai aprins, becule!

Abia ieri am realizat că lumina a intrat într-o nouă fază. Să nu mă înțelegeţi greşit. Sunt de acord să folosesc becuri economice, dar aş prefera unele care să facă şi lumină.

Abia ieri am realizat că lumina a intrat într-o nouă fază. Să nu mă înțelegeţi greşit. Sunt de acord să folosesc becuri economice, dar aş prefera unele care să facă şi lumină. Deocamdată sunt în faza în care dau bani pe ele şi stau pe întuneric.

Din 2012, o directivă a Uniunii Europene scoate în afara legii becurile cu filament. Toate companiile şi-au schimbat producţia şi au trecut pe becuri economice. Cele clasice se găsesc din ce în ce mai greu şi sunt foarte proaste.

Soţia mea care nu vrea să cedeze presiunilor, a cumpărat vreo 30 de becuri cu filament pe care le schimb o dată la două zile.

Aşa că enervat de becurile clasice făcute pe coclauri prin China, am zis să mă duc la magazin şi să cumpăr lumină eco. Pe două becuri am dat 60 de lei. Pe cutie scria ceva de genul ”putere 15 waţi, echivalentul a 75 de waţi de la becul vechi. Nu aveau echivalentul a 100, dar am zis că 75 de waţi sunt suficienţi să lumineze o baie de nouă metri pătraţi. Scria că rezistă 3000 de ore. Perfect. 10 ani am scăpat de corvoada becurilor arse.

M-am dus acasă şi am schimbat becul din camera copilului şi pe cel din baie. Nu se întunecase încă afară, aşa că atunci când am aprins lumina am crezut că le-am luat gata arse.

M-am apropiat de lampă ca să observ că ceva pâlpâie acolo. M-am scărpinat în cap şi am zis să mai aştept să se întunece. După vreo oră când m-am dus la baie şi am aprins lumina am crezut că am intrat în casa groazei din Disneyland. O lumină albăstruie, ştearsă, chioară m-a împresurat şi mi-a înceţoşat ochii încât n-am nimerit nici să trag apa. Când am aprins lumina în camera copilului m-am speriat şi am fugit repede şi am căutat ultimul bec clasic pe care-l mai aveam prin casă. La baie n-am mai avut.

Acum am o mare problemă.

Am intrat pe net şi am început să citesc să văd cum e cu becurile economice. N-am înţeles mare lucru. Singurul pe care l-am priceput e că pentru casă trebuie să iei echivalentul a 100 waţi clasici, scrie pe cutii. Sub această cifră te păcăleşti. Dar şi aşa lumina e de proastă calitate. Pe nişte site-uri am citit că lumina eco creşte rata sinuciderilor, mai ales în ţările nordice unde jumătate de an e nevoie de lumină artificială.

În sfârşit, sunt de acord să facem economie, dar, până una alta, pare mai mult o mare păcăleală.

Oamenii nu sunt informaţi. Plătesc foarte mult pe nişte  chestii ineficiente. Tehnologia e la început şi sunt o grămadă de companii, o grămadă de becuri, care mai de care cu forme mai ciudate care fac puţină lumină şi costă mult.

În concluzie, suntem în situaţia în care plătim prea mult ca să orbecăim prin casă doar pentru senzaţia că facem economie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod