33 de motive pentru a te apuca de alergat

Jurnalista Ada Bucur a descoperit 33 de motive pentru a ieşi din zona de confort şi pentru a te reinventa. Descoperă dacă merită: 1. Te ajuta sa scapi de stres, depresii si atacuri de panica

Jurnalista Ada Bucur a descoperit 33 de motive pentru a ieşi din zona de confort şi pentru a te reinventa. Descoperă dacă merită:

1. Te ajuta sa scapi de stres, depresii si atacuri de panica

Alergarea duce la producerea unei cantitati mai mari de endorfina (hormonul fericirii). Asa ca alergarea reduce nivelul de stres si oboseala si poate combate depresiile usoare. Joggingul e si un bun tratament impotriva atacurilor de panica. Vei resimiti toate aceste beneficii dupa o perioada de cateva luni in care ai continuat sa alergi constant.

2. Dai jos kilogramele in plus

Alergarea e una dintre cele mai bune metode de a slabi. Evident ca asta nu se intampla peste noapte daca continui sa mananci foarte mult, totusi, cu timpul, metabolismul se regleaza iar tu vei arde mai repede caloriile. Oricum, daca alergi constant, nu te vei mai ingrasa. Prin alergare se ard circa 700 calorii pe ora.

3. Arati mai bine

Pai, e logic. Daca slabesti, arati mai bine. Dar nu numai din aceasta cauza. Pentru ca daca ai slabi numai pe baza de regim, tot nu ai arata atat de bine ca atunci cand si alergi. Dar alergarea ajuta la intarirea musculaturii intregului corp. Tinuta ta va fi mai dreapta, fesele mai proeminente iar picioarele mai frumoase. Asa ca vei arata excelent!

4. Te simti mai bine

Vezi mai sus. Daca scapi de stres si arati bine inseamna ca te vei simti bine din toate punctele de vedere. Atunci ce ar mai fi de spus? Multe!. Citeste mai departe.

5. Esti la moda

Pai este evident. Nu fac jogging mai toate vedetele de la Hollywood? Nu le vezi pe fetele alea din "Totul despre sex" sau "Neveste disperate" sau pe baietii aia "buni" cand fac antrenamentre in filme ce mai alearga? E cel mai la moda sport in toata lumea.

6. Faci sport fara sa fie nevoie sa cheltuiesti mult

Pe langa ca e la moda, alergarea e si cel mai ieftin sport. Totusi, fii atent la incaltari. Sunt cele mai importante. Dar cum le poti folosi si ca sa mergi la piata inseamna ca te-ai scos!

7. Iti poti face noi prieteni

In cazul in care iti doresti sa socializezi, sa te apuci de alergat e o metoda foarte buna.

Vei intalni in locurile unde fac majoritatea jogging, adica in parcuri, persoane dispuse sa vorbeasca si sa alerge impreuna cu tine. Poti sa-ti alegi un partener de jogging si pe site-ul nostru!

8. Te intalnesti mai des cu vechii prieteni

Tot despre socializare este vorba. Numai ca aici intervine puterea ta de convingere, de a-ti smulge prietenii din pat si a-i convinge sa te urmeze. Sau poate ei alearga de mult si asta e o modalitatea de a te alatura tu lor. In oricare dintre situatii, va veti vedea mai des.

9. Esti mai sanatos

E o chestie demonstrata de nenumarate studii: inima devine mai puternica, circulatia sangelui se imbunatateste, tensiunea se regleaza si astfel riscul de a face atac de cord sau atac cerebral se reduc considerabil; alergarea intareste plamanii si intreg sistemul imunitar, asa ca devii mai rezistent la raceli, viroze si gripe. De asemenea, alergarea actioneaza pozitiv asupra densitatii oaselor, ferindu-te de osteporoza, iar articulatiile devin mai puternice. Se reduce mult riscul aparitiei cancerului de san si de colon si, in general, a oricarui tip de cancer (asta daca nu exista o predispozitie genetica si chiar si in acest caz poate fi o buna metoda de preventie).

10. Imbatranesti mai tarziu

Cercetatorii americani au descoperit in cadrul unui studiu amplu ca in cazul celor care alearga zilnic, semnele batranetii apar cu 16 ani mai tarziu fata de cei care nu fac miscare.

11. Iti gasesti un hobby

Asta mai ales in cazul in care nu aveai deja unul care sa-ti ocupe timpul. Totusi asta e unul de pe urma caruia ai numai de c]stigat!

12. Poti participa la competitii

Ai visat vreodata cand te uitai la televizor sa fii si tu macar un pic ca aceia care se urca pe podium dupa diverse intreceri sportive? Daca alergi, indiferent de varsta poti gusta macar o bucatica din acea senzatie unica prin participarea la diverse crosuri, apoi, eventual la semimaraton si, de ce nu, chiar la maraton. E o senzatie unica atunci cand treci linia de sosire. Locul chiar nu conteaza. Oricum vei fi incurajat si aplaudat.

13.

Respiri aer mai curat

Stai toata ziua in trafic si respiri gaz de esapament? Atunci cand alergi, e normal sa te duci intr-un parc, pe un stadion, oricum, intr-o zona mai verde sau mai ferita de trafic. Si asta te va ajuta ca macar putin sa respiri un aer mai curat chiar intr-o capitala imbcsita.

14. Esti mai destept

Asta tot cercetatorii au descoperit-o: dupa cateva saptamani de cand te apuci de acest sport iti creste capacitatea de concentrare si de organizare. Si inca una: mamicile care fac jogging nasc copii mai inteligenti.

15. Oferi un bun exemplu familiei, copiilor tai si prietenilor

Fii sigur ca vei deveni centrul atentiei in familia ta, mai ales daca esti primul care are initiativa de a se apuca de alergat. Cel putin la inceput! Toti te vor intreba cum e, se vor mira de performantele tale, de cat de bine arati si de cat ai slabi. Probabil partenerul iti va urma exemplul, iar copiii tai vor fi incantati. Doar alergarea e jocul lor preferat!

16. Dormi mai bine, visezi mai frumos

Tot cercetatorii spun asta. Si daca stai sa te gandesti, e logic. Dupa asa un efort si somnul e mai dulce.

17. Iti schimbi stilul de viata Cred

ca esti de acord cu asta dupa ce ai citit mai sus. Si, intr-adevar chiar asa e. E o activitatea care trebuie sa se integreze in programul tau saptamanal, daca nu zilnic. Pe de alta parte iti va schimba pe nesimtite modul de a hrani si de a te hidrata.

18. E un sport pe care poti sa-l faci la orice ora

Asta e un alt mare avantaj. Poti sa fii flexibil in ceea ce priveste programul de alergare: dimineata, la pranz sau seara. E bine sa alternezi insa orele la care alergi. S-ar putea sa-ti fie mai usor dimineata si mai greu seara sau invers. De aceea e bine sa insisti si sa-ti obisnuiesti organismul sa raspunda pozitiv miscarii in orice moment al zilei.

19. Ai mai multa energie

Intreaba orice alergator si-ti va spune ca se simte mai tonic dupa ce alearga 30 de minutre decat daca ar fi stat lungit fara sa faca nimic. Miscarea atrage energie, nemiscarea atrage lene!

20. Poti manca ce-ti place fara sa te mai simti vinovat

Da.

Te vei gandi ca oricum ai alergat si deci ai mai consumat din calorii sau ca vei alerga si le vei consuma. Asta e bine pentru psihic. Totusi, inghite portii mai mici pentru ca afurisitele de calorii nu dispar foarte usor.

21. Te simti din nou ca un copil

Pai exact ce spuneam mai sus. Alergarea e joaca preferata a copiilor. Fii si tu din nou copil si te vei simti la fel de bine ca pe vremuri. Nu ti-e dor?

22. Ai cu ce sa te lauzi

Fii convins ca nu o sa pastrezi secretul numai pentru tine. Te simti atat de bine ca trebuie sa afle toti!

23. Simti ca faci in sfarsit ceva important pentru tine

Asa si este. Pentru ca intr-adevar iti vei testa limitele si rezistenta de cate ori alergi. Uneori va fi greu, alteori mai usor. Dar ce satisfactie imensa atunci cand ajungi la finalul timpului propus sau al turei stabilite.

24. Te ajuta sa te lasi de fumat

Iata un punct important. Majoritatea medicilor spun ca cele doua, fumatul si alergatul, sunt incompatibile. Exista insa si exceptii. Am vazut persoane fumatoare care facjogging cu regularitate. Dar sunt exceptii. De obicei, atunci cand te apuci de alergat, organismul incearca sa-ti transmita sa renunti la acest viciu. Asa ca daca intr-adevar vei dori asta, vei reusi, mai ales daca iti faci din alergare un obicei.

25. E un sport pe care poti sa-l faci la orice varsta

Asta asa e! Totusi, medicii te sfatuiesc ca daca n-ai avut nici o perioada in viata ta in care sa alergi constant sau n-ai mai facut alte sporturi si vrei sa te apuci de jogging la 60 sau 70 de ani, sa o iei foarte usor, cu plimbari de voie, pana ajungi la "cota" unei plimbari in ritm alert, ceea ce este suficient (e bine sa faci si niste teste medicale)

26. E cel mai bun antrenament pentru alte sporturi

Indiferent ce alt sport iubesti si practici, alergarea ramane cel mai bun antrenament pentru oricare din ele, pentru ca te mentine in forma.

27. Poti sa te imbraci cool

Du-te intr-un magazin de sport si vei vedea cate minunatii poti sa gasesti si asta numai ca sa-ti faca alergarea mai placuta. Pantofi sport cu nu stiu ce talpa si sistem de aerisire, tricouri, veste, geci frumos colorate, usoare ca un fulg, care absorb imediat transpiratia si care-ti pun in evidenta noile forme.

Cronometre, centuri de mijloc si de mana pentru sticlute, servetele, chei, telefoane, iPod-ri, sosete speciale cu elastic pe mijlocul talpii pentru relaxare si cate si mai cate. Bani sa ai!

28. Iti creste increderea in tine

Vei observa ca spatele tau va sta mai drept nu numai pentru ca ti se modifica tinuta ca urmare a miscarii ci si pentru ca vei avea curajul sa ii privesti pe ceilalti in ochi. La nivel mental, totul se schimba in bine din cauza tuturor celor descrise mai sus. Si atunci cum sa nu fii mai increzator in fortele tale?!

29. Suporti mai bine schimbarile de temperatura

Daca continui sa alergi si vara la 40 de grade si iarna la -9 grade vei observa ca pentru tine nu mai are asa mare importanta ca pentru ceilalti cat de frig sau cald este afara. Si ar fi bine sa continui sa alergi pe orice vreme (evident, cu cateva exceptii si aici ma refer la ploi torentiale, uragane, temperaturi de 45 grade sau -20)

30. Te fereste sa devii un workoholic

Pai asa si e!. Odata ce descoperi alergarea iti vei da seama ca a sta ore in sir pe scaun in fata unui computer nu e cel mai important lucru din lume.

31. Te scapa de plictiseala

Pai ai ceva important de facut. Cum sa te mai plictisesti? Te asteapta o lume intreaga afara din casa!

32. Te bucuri altfel de un dus

Iti era lene inainte sa te bagi sub dus? Acum o sa ajungi sa visezi la el! Si cat de bine e dupa un asemenea efort sa te relaxezi sub jetul de apa!

33. Iti dai seama daca ai vreo suferinta

Dupa ce te apuci de alergare, daca intr-adevar la un moment dat se intampla ceva rau cu tine, senzatia sau durerea se va acutiza in momentul efortului. Atunci opreste-te! Orice durere care trece dupa ce alergi nu reprezinta o problema, dar una care persista si dupa aceea mai mult timp (zile, saptamani) trebuie investigata serios.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod