Update: Adrian Păunescu, vecin de cimitir cu Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu

Adrian Păunescu va fi înmormântat astăzi, duminică 7 noiembrie, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. Poetul îşi va petrece veşnicia în apropiere de mormintele lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu şi Marin Preda. Procesiunea de înhumare va începe la ora 13.00.
Adrian Păunescu va fi înmormântat astăzi, duminică 7 noiembrie, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. Poetul îşi va petrece veşnicia în apropiere de mormintele lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu şi Marin Preda. Procesiunea de înhumare va începe la ora 13.00. Va primi onoruri şi se vor trage salve de puşcă pentru că Păunescu a fost decorat de fostul preşedinte Ion Iliescu cu Steaua României în grad de Cavaler. Mircea Beurean, profesor doctor şi chirurg la Spitalul Floreasca, a declarat pentru cotidianul „Adevărul” că „poetul avea insuficenţă cardiacă, renală, respiratorie şi hepatică. Este o boală care s-a instalat pe fondul afecţiunii diabetice de care suferea de 15 ani.Zeci de bucureşteni au mers la casa scriitorului din Piaţa Lahovary, unde au depus mesaje, buchete şi coroane de flori, se precizează în „Adevărul”.




Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă ieri dimineaţă, la ora 7.15, la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Trupul neînsufleţit a fost depus la sediul Uniunii Scriitorilor din Capitală, sediu aflat pe Calea Victoriei.  Totodată, conducerea Uniunii Scriitorilor face tot ce este posibil pentru ca Adrian Păunescu să fie îngropat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu al Capitalei. Sicriul cu trupul neînsufleţit al poetului va fi transportat în această dimineaţă la Ateneul Român.

În cursul nopţii, zeci de persoane au fost în pelerinaj la căpătâiul poetului.

Declaraţii la moartea unui poet


Ion Iliescu, fost preşedinte al României:
„A fost unul dintre marii noştri poeţi, care au marcat un moment în cultura noastră. A făcut parte din pleiada tânără de scriitori, de poeţi recunoscuţi în anii '60-'70. Moartea poetului este o pierdere imensă pentru cultura noastră. Adrian Păunescu va rămâne pentru totdeauna în memoria publică. A fost un militant şi de aceea s-a bucurat de foarte multă popularitate“.

Sorin Oprescu, primarul Capitalei:
"Este unul dintre marii români care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleanţe familiei. Din punct de vedere al respectului şi onoarei, le merită din plin tocmai pentru ce a însemnat pentru România. Sunt dureri omeneşti care intervin, cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Păunescu va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieţi, aş putea spune emoţionante", a declarat primarul Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

Vasile Şeicaru, interpret folk:

"Datorită lui Adrian păunescu am devenit ceea ce sunt. Pe mine mă interesează foarte mult ce-a scris Adrian Păunescu, restul nu mă interesează. Eu îl socotesc unul dintre marii poeţi şi am multe versuri de-ale lui în cântecele mele", spune cantautorul.

La Cenaclul Flacăra am devenit cu adevărat popular, cunoscut ca interpret şi compozitor de muzică folk . În Cenaclu am compus cele mai apreciate de public, dar şi cele mai valoroase cântece din relertoriul meu. Într-un mare procent, pe vremea aceea cântam cântece scrise pe versurile lui Adrian Păunescu", mai spune Vasile Şeicaru pe propriul site.


Diabetul şi ficatul


Adrian Păunescu a fost internat în spital în data de 26 de octombrie. El avea o afecţiune hepatică gravă. Încă din vară primise veşti proaste în legătură cu starea lui de sănătate. Într-un editorial publicat în Jurnalul Naţional a vorbit despre suferinţa sa.
Medicul Şerban Brădişteanu a declarat că starea sănătăţii poetului s-a înrăutăţit din cauza diabetului de care suferă de 12 ani şi a afecţiunii hepatice. Medicii au declarat ieri seară că nu mai au soluţii să-l ţină în viaţă.


Scrisoare de la fiică

Fiica lui Adrian Păunescu i-a scris o scrisoare în care îl roagă să se însănătoşească şi îi spune cât de mult îl iubeşte. Scrisoarea a fost publicată în ”Jurnalul Naţional”.


”Nici nu-mi dau seama, tată, cum să mă adresez. Am multe să-ţi spun şi multe să te rog. Sunt clipe grele, ştiu, am crescut suficient de mult cât să pot înţelege suferinţa.

De mai bine de o săptămână, de când problemele ultimelor perioade s-au acutizat şi s-au oficializat, mi-e foarte teamă de liniştea din jur. Tu nu m-ai crescut în linişte! Încă de mică, am trăit în agitaţia continuă a vieţii tale active”, i-a scris Ana-Maria tatălui său.

De pe patul de spital, în urmă cu câteva zile, poetul Adrian Păunescu a scris o scrisoare care a fost şi ea publicată în Jurnalul Naţional. Epistola poetului are un titlu inspirat: ”Scrisoare din urgenţa inimii” .


Dragii mei compatrioţi,
Vă scriu dintr-o situaţie mai pu­ţin obişnuită. Nu, nu vă scriu din la­găr. Nu, nu din vreun azil politic pe care l-aş fi cerut în alte părţi. Nu vă scriu nici măcar din pogonul meu de libertate personală, ocrotit şi pregătit pentru a-l semnaliza în teritoriul liber de ură, de prejudecăţi, de ranchiună. Vă scriu, pur şi simplu, din serviciul de reanimare al Secţiei de Chirurgie Cardio-Vasculară a Spitalului de Urgenţă - Floreasca, din Bucureşti.
Ani şi ani am evitat să calc treptele unui spital. Carmen, Ana-Maria, Andrei, prof. dr Ionescu-Târgovişte, dr Mihai Viorel, dr Cristian Sera­fin­cea­nu au tot insistat să mă in­ter­nez pentru a rezolva în fond du­re­rile care m-au tot încercat. A venit însă într-o seară, într-o strictă complicitate cu Ana-Maria, prof.

dr Mircea Beuran şi m-a convins, cu argumente se­ri­oa­se şi imbatabile, că, dacă vreau să trăiesc în continuare, trebuie să mă las pe mâna medicinei perfo­r­man­te a momentului. M-am limpe­zit şi am decis că aşa voi face. A doua zi, la 13:30, conform fă­gă­du­in­ţe­lor, a venit Ambulanţa, cu medici si­guri pe ei înşişi, cu brancardieri ho­tă­râţi, şi m-a luat. Jumătatea de oră trăită în Am­bu­lanţă m-a costat, din punct de ve­dere nervos, jumătate de viaţă. Nu-n­că­peam pe targă. Îmi erau ameninţaţi ge­nunchii de pragurile pe lângă care aveam să trecem, am fost internat în cea mai mare grabă la secţia condusă de marele medic Mircea Beuran...

Adrian Păunescu a fost un susţinător al regimului Ceauşescu, a condus, în epocă, mişcarea culturală ”Cenaclul Flacără”, a fost, de asemenea, şeful publicaţiei săptămânale ”Falcăra” şi a publicat zeci de volume de versuri. După Revoluţie a intrat în politică şi a reprezentat în parlament Partidul Socialist al Muncii şi, apoi, PSD.

5 Noiembrie 2010
 

Comentarii (31)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oana pe 1 Iul 2011, 01:46
    pentru PETRACHE MORUZ

    Auzi petrache... in general respect opiniile oamenilor, ma dezgusta insa prostia, incultura crasa si ticalosia ! Ce ai citit stimabile din creatia acestui poet - Adrian Paunescu ? Cel mai simplu este sa jignesti si sa faci rau !! E mai complicat sa citesti, sa intelegi lucrurile, sa judeci drept. Pentru asa ceva se foloseste creierul ! Aici e o problema : la unii nu functioneaza. Mi-e mila de astfel de oameni !

    0
    0

  • Oana pe 6 Feb 2011, 22:50
    pentru PETRACHE MORUZ

    Stii de ce acum ne e atat de bine, tara noastra prospera, salariile sunt mari, pensiile au crescut, invatamantul s-a dezvoltat, spitalele s-au dotat, medicii sunt multumiti, militarii nu sunt umiliti, profesorii fara griji... pentru ca sunt multi, foarte multi ca tine pe "taramul" asta !!! Inculti, analfabeti, retardati. Ne meritam soarta ! Basescu a avut dreptate: invatamantul romanesc scoate tampiti ! Asta se si doreste, dragul meu ! Sa existe cat mai multi ca tine !!

    0
    0

  • Oana pe 6 Feb 2011, 22:41
    MI-E DOR DE ADRIAN PAUNESCU !

    Fara Adrian Paunescu viata noastra a secat. Fara el suntem siguri. Cred ca daca ar fi fost dus din timp la un spital din strainatate, acum l-am fi avut langa noi. Si aveam mare nevoie !

    0
    0

  • felipe pe 26 Ian 2011, 19:12
    rusine

    "Daca n-avem respect fata de morti,suntem mai morti decat ei !" A.Paunescu. Asa ca ,nea petrache cu doar doua clase,mai lasa-ne ! petrache sloboz sau...cum te-o fi chemand!

    0
    0

  • petrache moruz pe 13 Nov 2010, 09:52
    un animal mai draga!

    A fost un animal un porc un criminal locul lui era in inchisoare.

    0
    3

  • petre pe 5 Nov 2010, 19:58
    si totusi speranta a murit!

    Omul ADRIAN PAUNESCU a plecat dintre noi! cine il ponegreste si akum cand acest mare poet s-a stins nu merita nici macar un scuipat! LASATI-L sa se ODIHNEASCA in pace ,a vrut sa faca multe ptr ROMANIA,dar frauda si mionciuna l-au doborat,sa castigi colegiul unde candidezi si sa vezi ca cel de pe locul 4 sa intre in parlament in locul tau(daca era PDLIST nu era nici o problema)e normal sa te afecteze

    1
    1

  • mihaela pe 5 Nov 2010, 16:53
    Dumnezeu sa-l odihneasca !

    Foarte trist .Un om plin de valoare si sensibilitate . Ma rugam ,sa se simta mai bine . Mare pacat .Condoleante familiei .

    1
    0

  • Andreea pe 5 Nov 2010, 16:43
    Dumnezeu sa il odihneasca in pace!!!!

    Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace! Condoleante familiei..+++

    1
    0

  • anisoara28 pe 5 Nov 2010, 11:07
    Tristete

    Sincere condoleante familiei! La fel ca foarte multi dintre voi am ...sufletul trist...foarte trist.

    1
    0

  • THUNA pe 5 Nov 2010, 10:28
    DUMNEZEU SA-L IERTE.....

    In primul rand condoleante familiei si SA-I FIE TARANA USOARA,am mai pierdut un maestru si asa ii vom pierde pe toti....DUMNEZEUL SA-L IERTE SI SA SE ODIHNEASCA IN PACE....Sincer nu mai pot zice nimic,speram sa se insanatoseasca

    0
    0

  • beatrice pe 4 Nov 2010, 23:24
    de suflet

    intr o vacanta petrecuta la Constanta,l am vazut prima data pe Adrian Paunescu la Cenaclu Flacara si mi a marcat acea perioada frumoasa a vietii mele...,o spun cu drag si cu mult respect pt cineva care a reusit sa ne faca copilaria frumoasa. Ii doresc sanatate multa

    0
    0

  • raluca pe 4 Nov 2010, 21:05
    Ajuta-i Doamne!

    Dumnezeu sa va tina printre noi inca mult timp!! - e ruga fierbinte a multora.

    0
    0

  • Talabă Nela pe 4 Nov 2010, 21:01
    Adrian Paunescu

    Doamne, cât e de nefericit poporul român! Nu e de ajuns criza pe care suntem obligaţi să o suportăm, trebuie să ne pierdem şi puţinele valori pe care le mai avem încă în viaţă! Şi ceea ce este mai dureros pentru noi este că ne dăm seama prea târziu de ce pierdem. Am trăit atâţia ani alături de un mare poet şi nu am ştiut să îl preţuim! Mai ţine-l, Doamne, pe pământ, că şi-aşa suntem atât de săraci şi de trişi!

    0
    0

  • Dan pe 4 Nov 2010, 18:09
    Adrian Paunescu - Basarabia Pe Cruce

    Se urca Basarabia pe cruce Si cuie pentru ea se pregatesc Si primavara jertfe noi aduce Si plînge iarasi neamul românesc. Noi n-avem nici un drept la fericire, Mereu în casa moare cineva Si n-are tara dreptul sa respire Si nici pe-acela, simplu, de-a visa.

    0
    0

  • Maria pe 4 Nov 2010, 18:08
    Multumesc, Domnule Lazar!

    O, domnule Lazar, mi-au dat lacrimile. De o mie de ori :"Bravo!". Bravo pentru versuri, bravo pentru fior!

    0
    0

  • Dantesc pe 4 Nov 2010, 18:01
    Ramai intre noi...

    Lumea ar fi mult mai saraca fara dumneavoastra maestre de aceea va rugam sa nu plecati dintre noi. In acelasi timp imploram Divinitatea sa va lase printre noi oamenii de rand caci altfel am fi mult mai saraci,mult mai tristi ,mult mai pustii...Dumnezeu sa va aiba in paza sa ...si sa ne asculte ruga ...

    0
    0

  • mioara pe 4 Nov 2010, 17:52
    de ce ma tem?

    Azi ti-am scris,Poetule.In incercarea de-a indulci durerea pe care ne-o da fiecare clipa in aceasta asteptare,ti-am recitit versurile. De ce le inteleg altfel? De ce "Da moartea si tu tine viata", imi suna altfel, acum? De ce inteleg totul ca pe-un altruism dus pana la abandonarea sinelui? Nu te abandona, Poetule! Nu NE abandona! Suntem mai multi decat crezi si toti ne rugam si te rugam:"Nu ne abandona!

    0
    0

  • Simona pe 4 Nov 2010, 14:21
    Sa va ajute Dzeu sa treceti peste hopul asta!

    Maeste, va vrem inapoi! Sper ca Dumnezeu si Maicuta Domnului sa se indure si sa va mai lase fizic ani buni pe acest pamant. Nu vrem sa pierdem o valoare! Mai aveti atatea de facut aici.

    0
    0

  • dolores pe 4 Nov 2010, 13:00
    Va multumesc ca existati

    Eram in clasa a 2 a cand v-am vazut pentru prima data, pentru ca am fost colega cu copii dumneavoastra Andrei si Ioana si eram tare mandra ca Domnul Adrian Paunescu a dat mana cu mine. Peste ani am aflat ce inseamna spiritul Cenaclului Flacara si am crescut in spiritul a ceea ce a creat acest monstru sacru al poeziei romanesti. Am insotit Cenaclul in toate orasele unde am putut ajunge si am trait pe viu toata acea atmosfera fabuloasa creata de acest mare OM. Tot ce imi doresc acum este sa deschideti ochii si sa va mai alaturati macar odata milioanelor de oameni care v-au cunoscut si apreciat. Si cum spuneati odata dumneavoastra in Juramant la Putna asa spun eu acum Ridica-te Adriane si vezi-ti fiii/Ca viata astazi e grea....Multumesc MAESTRE pentru sansa de a fi contemporana cu dumneavoasta si deschide-ti ochii noi cei multi avem nevoie sa stim ca existati!

    0
    0

  • erika pe 4 Nov 2010, 12:33
    curaj...noi toti te sustinem

    Te iubim, maestre! Ma incearca un torent de senzatii.Plang.Nu ma pot stapani.Si rad.Nu-mi vine sa cred! Ma coplesesc amintirile,trairile senzationale din perioada adolescentei mele .Senzationalul Cenaclu Flacara si poeziile sale de exceptie.Toate sunt strins legate de experienta primului fior al iubirii.Trebuie sa rezistati.Nu puteti sa ne parasiti atat de repede.Avem mare nevoie de d-vs.MULTUMESC !

    0
    0

  • viorica cismas pe 4 Nov 2010, 12:29
    multumesc

    Multumesc pentru tot ce ai facut pentru poporul roman.Multumesc pentru clipele frumoase pe care le-am petrecut la spectacolele cenaclului.Multumesc pentru ca existi si sper ca vei mai exista. Ma rog bunului Dumnezeu pentru tine maestre. Sarut mana.

    0
    0

  • sorrento pe 4 Nov 2010, 12:25
    Tristeze

    Imi aduc aminte si acum cum asteptam seara la radio Joia, ca sa pot auzi cenaclul Flacara. Poeziile lui, modul de a le recita, patriotismul lui inflacarat ma induioseaza sia cum. Cred ca articolul este oarecum scris detasat, nu cred ca a fost un sustinator al regimului Ceausescu mai aprig decat am fost toti. Daca pentru a-ti sustine creatia, un Cenaclud e asemenea dimensiuni care a dat poporului mari artisti dar mai els, oferea tineretului o educatie si anumite valori, daca pentru asta Dl.Paunescu a trebuit sa creeze cateva poezii dedicate, asta nu inseamna catusi de putin ca trebuie etichetat ca un sustinator al fostului regim. Haideti sa recuonastem, cei contemporani cu creatia lui, ca este unic si va ramane vesnic asa. Multa putere familiei !

    0
    0

  • Melania Danescu( Brenciu) pe 4 Nov 2010, 12:05
    Gânduri

    Cuvintele sunt de prisos în aceste momente, însă ne rugăm pentru marele om, cu toată puterea de la mic la mare, să vă însănătoşiţi domnule Adrian Păunescu. Fetiţele mele vă citesc poeziile şi vor să trăiţi pentru a le auzi şi cântând. Din toată inima vă trimitem cele mai bune gânduri şi întreaga noastră consideraţie. Familia Brenciu, Alina, Maria, Melania şi Dan Dănescu.

    0
    0

  • marius lazar pe 4 Nov 2010, 11:51
    manifest pentru sanatatea poetului

    Manifest pentru Sanatatea Poetului Aproape ai ajuns sa nu mai crezi In tot ce viata asta iti arata Dar te rugam, maestre, ca sa vezi Cum faci s-o mai traiesti o data. Pamintul deocamdata sta mirat Si nu intelege pierderea de sine Si nimeni parca nu e vinovat Ca Raul s-a reincarnat in Bine. Bieti Lampagii colinda pe morminte Si Floarea la rever s-a ofilit Dar te rugam mai tine inca minte Ca pofta de trait nu ti-a pierit. Facut-ai Castelul ce inauntru ne tine Si nu-ti vom da voie sa ni-l darimi Vrem sa ne spui doar atit, ca ti-e bine Si restul de vesti te rugam sa le amini! Esti Vinovat de iubire, ai fost si vei fi, Iubirea e repetabila ta povara Ascunde- ti noptile de foc la tine-n zi Si toamna-ti bacoviana fa-o naibii vara! Si nu uita ca iubirea mai vindeca firea E prea devreme pentru ochii lumii plingind Minut cu minut invata-ne stirea Cu voce tare: sunt pe pamint nu in gind! Si poate gasesti un drum catre Sibiu Ca tinta-i, stii bine, cuprinsa in drum Sa le arati pigmeilor cit esti de viu Cit de departe esti sa fii postum. La anul in iulie vei fi bucuros Sa stii ca viata se intoarce Si –ti vom ura precum azi, glorios, La Multi ANI,te iubim, fii pe pace! Arad, 20 iulie 2010 Dr.Marius Lazar

    0
    0

  • dorina pe 3 Nov 2010, 20:37
    Ruga pt Adrian Paunescu

    Un geniu ,asa cum sunteti dv.,nu a spus ultimul cuvant.VENİTİ iar printre noi,cu vocea dv.inconfundabila,cu acel patos care ne facea sa lacrimam.....haide Maestre lasa gluma si vino ...te asteptam

    0
    0

  • Ana pe 3 Nov 2010, 19:25
    rugaciune

    Multa sanatate ,maestre; ne rugam pentru Dvs.! Sa va insanatositi cat mai curand ; sunt convinsa ca cineva acolo sus va iubeste !Nu ne parasiti atat de devreme!Mult curaj!Avem nevoie de DVS. si DVS.aveti nevoie de noi!

    0
    0

  • virginia pe 3 Nov 2010, 19:21
    SANATATE MULTA MAESTRE!NU-TI DAM VOIE SA "PLECI'.

    Sanatate multa iti doresc eu si fiica mea,o adolescenta cititoare a ziarului dvs.Luptati cu viata pt.a RAMANE langa noi,TE RUGAM!Si mai rugam familia sa-i stea alaturi permanent,este f.necesar in aceste momente.Curaj maxim.!Inca mai aveti multe de facut pe acest PAMANT!

    0
    0

  • Cristian pe 3 Nov 2010, 19:20
    Si totusi exista speranta..

    Noiembrie patetic! Vrem veşti bune, nu poveşti, Şi aşteptăm ca Geniul acestei patrii bune Să-nceapă primăvara conştiinţei româneşti Şi tot ce e valoare în juru-i să adune. De-aici, din umilinţa la care sunt constrâns, Chiar dacă nu am dreptul propriei mele arte, Bolnav, hulit şi singur, cu ochii arşi de plâns Am să vă fiu ostaşul cinstit până la moarte Vă văd apoteotic, ca pe un Voievod, Ce ştie să aplece urechea spre Ion Roată, Şi se-adresează ţării în cel mai simplu mod Ca-n '72, ţin minte: "Acum ori niciodată!" În vremurile grele pe care le trăim Când o planetă-ntreagă se plânge că o doare, Dezamorsând minciuna, Eroule sublim, Sunteţi Bărbatul Ţării şi Unica Salvare. Amprenta dumneavoastră să tuteleze, ea, Nu nişte reparaţii la vise iluzorii, Ci radicalizarea lăuntrică şi grea, Sub semnul Competenţei, Iubirii şi Valorii

    0
    0

  • Vivi pe 3 Nov 2010, 19:01
    Manifest pentru sanatatea pamantului

    Sanatate maestre. Iti doresc sanatate si sa ramai in viata cat mai mult pe acest pamant. Avem nevoie de tine si te iubim

    0
    0

  • irina pe 3 Nov 2010, 18:16
    ruga pentru .....Parinte!

    E foarte greu sa astern pe hartie in aceste clipe ceva....Simt un gol imens in suflet mai intai pentru ca sunt crestin, apoi pentru ca marele poet e un geniu si asemenea tuturor geniilor nu a fost crutat de mizerii si rautate.Deci nu pot svrie decat ca doresc ca boala sa fie ameliorata si viata sa invinga! Moartea nu are de ce sa se grabeasca, omul Paunescu poate muri dar POETUL cu siguranta va dainui peste veacuri, e dreptul legitim al genialitatii indiferent ca place sau nu mediocritatii. Suferinta este ceva UMAN , numai fiarele nu se inmoaie la durere dar nu toate! Cu atat mai mult noi cei care am iubit sensibilitatea si genialitatea poeziei scrise de Adrian Paunescu. Curaj Maeste , suntem alaturi! Irina.

    0
    0

  • Cati pe 3 Nov 2010, 18:05
    Maestre, existi inca!

    Existi inca si vei exista mereu pentru acest popor iubitor si mandru ca am fost contemporani! Dumnezeu stie ce trebuie sa faca cu noi, poate ca trebuie sa iti curme suferinta. Poate ca macar acum sa pricepem cat de fericiti ar fi trebuit sa fim ca te-ai nascut aici, intre Dunare si Carpati!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod