Medicul Burnei, către mama unei fetițe moarte în timpul operației: 'Oricum murea. Eşti tânără, poţi să faci altul'

Medicul Burnei, către mama unei fetițe moarte în timpul operației:

Mama unei fetiţe care suferea de scolioză şi care a murit în timpul unei intervenţii chirurgicale la coloană, susţine că medicul Gheorghe Burnei i-ar fi spus că fiica ei "oricum murea" şi că este tânără şi că poate avea un alt copil.
Burnei anunţase deja presa că va face o operaţie în premieră, însă implantul pe care l-a utilizat nu era recomandat în cazul bolii asociate pe care o avea fetiţa, amiotrofie spinală, iar doctorul a băgat un şurub în măduva spinării, ceea ce ar fi distrus nervii spinali şi ar fi dus la paralizie, scrie Casa Jurnalistului, care precizează că în acest caz este deschis deja un dosar penal.

"Implantul pe care l-a folosit nu era recomandat pentru scolioza asociată bolii de care suferea Andreea. Intervenţia i-ar fi lăsat bazinul la fel de strâmb, spun doctori care au avut acces la documentele medicale. Din cauza operaţiei, particule de grăsime din măduvă au migrat în sânge şi fata a murit. În plus, Burnei i-a băgat din greşeală şi un şurub în măduva spinării. «Oricum murea», i-a spus doctorul mamei. În ciuda bolii neuromusculare grave, fata putea să mai trăiască ani sau zeci de ani, spun doctorii. «Asta-i viaţa», i-a spus Burnei. «Eşti tânără, poţi să faci altul»", scrie Casa Jurnalistului, relatând declaraţiile mamei care şi-a pierdut fetiţa în vârstă de 8 ani.

Raportul medico-legal vorbeşte despre o operaţie riscantă şi inutilă, raportul risc/beneficiu având "o valoare semnificativ defavorabilă pacientei”. Un doctor de la Marie Curie care cunoaşte bine cazul a spus, însă, direct: „Andreea e un copil care a fost omorât din neglijenţă”.

Un medic legist de la IML a fost şi mai tranşant: „Operaţia este, din toate punctele de vedere, extremă, agresivă, cu foarte multe riscuri. Beneficiul pentru pacient a fost din start zero tăiat în patru”. Legistul a adăugat că operaţia nu a fost doar o „inutilate absolută”, ci şi greşită. Burnei a băgat un şurub în măduva spinării, ceea ce ar fi distrus nervii spinali şi ar fi dus la paralizie.

Andreea suferea de amiotrofie spinală.
Intervenţia „nu e recomandată pentru cazuri de amiotrofie spinală, conform literaturii medicale”, scrie Casa Jurnalistului, citându-l pe Alexandru Thiery, medic specializat în chirurgia spinală şi membru în comisia de ortopedie pediatrică din Ministerul Sănătăţii. Implantul Shilla, pe care Burnei l-a utilizat, ar fi rezolvat doar problema coloanei, nu şi pe cea a bazinului înclinat al fetei, care nu s-ar fi putut îndrepta de la sine din cauza bolii neuromusculare. Fără să fixeze şi bazinul, implantul era inutil, spun specialiştii.

Mama fetiţei, Ana Maria Găman, rememorează momentele în care Burnei a decis să-i opereze fiica, faptul că acesta i-a cerut 400 de lei pentru o consultaţie de două minute şi cum i-a cerut să achite şi o parte din preţul implantului, 10 - 11.000 de euro deşi surse din spital susţin că ar fi fost decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Tot ea spune că medicul i-a explicat că este o operaţie complexă, dar că nu ar trebui să existe riscuri.

La o lună după decesul copilului, femeia s-a întors la Bucureşti pentru a cere documentele medicale, ocazie cu care medicul Gheorghe Burnei i-a spus că vinovat este anestezistul, adresându-se apoi femeii, referindu-se la copil: "Ai văzut ce dreaptă era?". Tot Burnei i-a sugerat să nu meargă mai departe cu dosarul medical.

După moartea fetiţei, Burnei a mai pus încă de două ori implant Shilla. Surse medicale spun că la al treilea pacient s-au găsit şuruburi în tot corpul, potrivit news.ro.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod