Criticul de film Alex Leo Şerban a murit

Unul dintre cei mai apreciaţi şi rafinaţi critici de film, Alex Leo Şerban, a decedat vineri noaptea, la Spitalul Matei Bals, din Capitală. Critic de film, eseist, prozator, traducător şi artist vizual, Leo Şerban avea 52 de ani şi suferea de o boală incurabilă.

Unul dintre cei mai apreciaţi şi rafinaţi critici de film, Alex Leo Şerban, a decedat vineri noaptea, la Spitalul Matei Bals, din Capitală. Critic de film,  eseist, prozator, traducător şi artist vizual, Leo Şerban avea 52 de ani şi suferea de o boală incurabilă.

A debutat în 1976, cu un poem în Chicago Review din Statele Unite ale Americii. Alex. Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine din cadrul Universităţii din Bucureşti în 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992), "Internaţional Visitor" în SUA (1996) şi bursier GE/NEC (2003-2004).

A predat la Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) şi a ţinut un curs pentru masteranzi la Centrul de excelentă pentru studiul imaginii, informează Mediafax.


Alex. Leo Şerban a fost realizator şi moderator al emisiunii "Fotograme" de pe TVR Cultural (2005 - 2006). A fost singurul critic român invitat în emisiunea "Double Je" a lui Bernard Pivot, în 2004, şi a fost intervievat de The New York Times.

A susţinut conferinţe a Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. Alex. Leo Şerban a avut de asemenea mai multe expoziţii de fotografie din ţară şi din Statele Unite.

Criticul român a fost membru în boarduri (Centrul Soros Bucureşti, Consiliul Europei Strasbourg, Fundaţia ProHelvetia, EuroArt etc.) şi în juriile mai multor festivaluri de film (FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native, Anonimul; preşedinte al juriului la Festivalul de film experimental de la Baia Mare etc.), iar în perioada 2007-2010 a fost consilierul de selecţie al Festivalului Filmului European.

Irina Margareta Nistor spune despre Alex Leo Şerban că era "extrem de caustic, dar iubitor de cinema" şi un profesionist "foarte serios". În plus, "era interesat de tot ce era nou în artă" şi era "un bun susţinător al cineastior cu succese mai în ultima vreme". Cristina Corcioveanu are, de asemenea, cuvinte de laudă despre cel care a fost Alex Leo Şerban: "Avea un talent, un rafinament şi o profunzime a gândirii pe care rar le mai găseşti în breaslă noastră".

9 Aprilie 2011
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Taraxacus pe 9 Apr 2011, 16:25
    L-a iubit Dumnezeu!

    Dumnezeu sa-l ierte, nu l-am văzut de multe ori dar impresia care mi-a lăsat-o a fost că este un om "ales". Cei ca el sunt iubiţi de Dumnezeu şi chemaţi mai devreme ca să lase loc mai mult pe pământ celor care se cred dumnezei şi chinuie un popor întreg.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod