Ajută un copil cu autism să meargă la școală!

• 1 din 100 de copii sunt afectați de autism (statisticile internaționale) • prima campanie de strângere de fonduri prin SMS pentru copii cu autism din România • donații de 2 Euro la numărul 8842 (nr. valabil în Orange, Vodafone și Cosmote)
Sâmbătă, 22 Septembrie, de la ora 15:00, în Vitantis Shopping Center (hartă), s-a dat startul campaniei ˝Ajută un copil cu autism să meargă la școală!˝.

Alături de vedetele Kanal D, Simona Pătruleasa, Bianca Ioniță, Silvia Ioniţă şi Mihai Ghiţă, Asociația Învingem Autismul și programul Jucăriada, cu sprijinul Butterfly Media Group, copiii cu autism și cei cu dezvoltare tipică au participat  împreună la ateliere de pictură și lucru manual, realizate în locul de joacă Yellow Place, din centrul comercial Vitantis, au cântat, au dansat şi au purtat buline cu îndemnul: donează la 8842!

Copiii de la Asociaţia Învingem Autismul, sprijiniți de terapeuții lor, au prezentat, pentru prima oară în faţa unui public, un dans pe care l-au pregătit aproape zilnic şi care a fost o surpriză ăentru toată lumea, inclusiv pentru părinţii lor.

La eveniment a urcat pe scenă și grupul ContraPunct, care a susţinut această cauză cu dansuri și cântece.

În final, copiii au participat la atelierele Yellow Place, unde au pictat tricouri, care au fost expuse în faţa locului de joacă. Acestea au fost oferite clienţilor Vitantis Shopping Center, în schimbul unei donaţii. Suma strânsă din aceste donaţii va merge către Asociaţia Învingem Autismul, pentru a sprijini cauza pe care am lansat-o sâmbătă.

În paralel, programul Jucăriada i-a ţinut ocupaţi pe cei mici, antrenându-i în activităţi de grup, unde copiii s-au distrat de minune.

În final, toți copiii au primit premii speciale din partea Vitantis Shopping Center și a partenerilor: DOMO și Carrefour.


În plus, sâmbătă am primit şi o lecţie de viaţă, din partea lui Horia Rizea, un băiat de 13 ani, care a scris un jurnal extrem de emoţionant despre viaţa sa alături de Kiti, sora lui cu autism. Lansată în parteneriat cu

Editura Frontiera și Librăriile Cărturești, cartea lui Horia,  În zbor barba nu crește, povesteşte cu umor şi optimism, întâmplări adevărate trăite de cei doi fraţi. Lansarea a fost însoțită de o expoziție de fotografie-eseu despre Horia Rizea și familia sa, realizată de fotograful Andrei Pungovschi. Din Vitantis Shopping Center, Caravana va pleca în Cluj şi Iaşi. În aceste orașe și în capitală vor fi organizate și sesiuni de lectură a cărţii scrise de Horia Rizea.

Lansarea campaniei din 22 septembrie este primul eveniment dintr-o serie care va avea loc în fiecare sâmbătă în Vitantis Shopping Center. Organizatorii au pregătit multe jocuri, ateliere gratuite şi surprize pentru cei mici, iar programul este următorul :
-    29 septembrie, între orele 16:30 - 18:30 ;
-    06 octombrie, între orele 16:00 - 18:30 ;
-    13 octombrie, între orele 15:30 - 17:00.

Acţiunile de la Vitantis Shopping Center se vor încheia în 13 octombrie, la ora 17 :00, cu un concert Ştefan Stan.


“Integrarea în şcoală este necesară și posibilă, dar acest lucru presupune activităţi suplimentare de pregătire, cu personal specializat în intervenţii specifice pentru copiii cu autism, care pot costa și peste 1000 Euro pe lună. Totodată, este absolut necesară informarea şi formarea cadrelor didactice, care sunt încă nepregătite să primească elevi cu autism în clasele lor, dar și schimbarea mentalității părinților celorlalți copii.” a declarat Andreea Sorescu, directorul executiv al Asociației Învingem Autismul.

„Ne-am implicat pentru că, dacă ești indiferent, nu poți schimba nimic în jurul tău și în comunitatea în care locuiești. Este nevoie de mai mult efort pe care să îl depunem împreună pentru a face posibilă dezvoltarea corectă a unui copil cu probleme de sănătate. Într-o societate normală, fiecare copil, cu sau fără autism, trebuie să poată merge la școală.” a declarat Vlad Dragoescu, directorul general al Vitantis Shopping Center.

Organizatorii vor să sensibilizeze publicul larg prin campania ˝Ajută un copil cu autism să meargă la școală!˝ și să contribuie decisiv la depășirea prejudecăților, bariere reale în integrarea școlară și socială a persoanelor cu autism.
Vedetele Știrilor Kanal D, se vor implica personal în această campanie și ne vor ține la curent permanent cu materiale emoționante despre provocările zilnice prin care trec familiile care au copii cu autism și organizațiile neguvernamentale care sunt nevoite să se autosusțină ca să ofere servicii pentru persoanele afectate de această tulburare.

Fondurile strânse în urma campaniei vor ajuta la pregătirea  specializată pentru școală a copiilor care beneficiază de serviciile Centrului Învingem Autismul  și la formarea a 100 de cadre didactice din țară, din grădinițe și școli de masă, în metode de predare pentru copiii cu autism.

Împreună vom implica și autoritățile în susținerea serviciilor dedicate copiilor cu autism printr-o petiție online de strângere de semnături susținute de FEDRA - Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, din care Asociaţia Învingem Autismul face parte. FEDRA este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor.
Petiția online va avea ca scop sensibilizarea autorităților statului de a sprijini inclusiv financiar terapiile pentru persoanele cu autism.

Incidenţa copiilor cu autism este din ce în ce mai alarmantă. Conform statisticilor internaţionale, 1 din 100 de copii este afectat. Autismul este o tulburare neurobiologică severă, care afectează comunicarea, relaţionarea şi integrarea senzorială a individului. Fără intervenţie, riscul este ca acea persoană să rămână izolată toată viaţa şi dependentă de sprijinul altei persoane.

Campania ˝Ajută un copil cu autism să meargă la școală!˝ continuă  în fiecare sâmbătă, în Vitantis Shopping Center, până pe 13 octombrie. Vă așteptăm cu drag!

Donează 2 Euro la sms 8842 și ajută un copil cu autism să meargă la școală!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod