Sâmbătă e Ora Pământului: Cum va fi marcată în România

Ora Pământului va fi sărbătorită, sâmbătă seară, în zeci de oraşe din ţară, unde vor fi stinse luminile timp de o oră, printre manifestările pregătite pentru acest eveniment fiind crosuri, tururi pe bicicletă, plimbări nocturne şi spectacole la lumina lumânărilor.

Sâmbătă, între orele 20.30 şi 21.30, oamenii din întreaga lume sunt invitaţi să stingă luminile pentru a marca Ora Pământului, manifestare aflată la a noua ediţie, iar în România la a şaptea.

Iluminatul va fi oprit în locuri reprezentative din zeci de oraşe din toată ţara, dar şi în instituţii şi companii. În plus, au fost planificate numeroase evenimente pentru petrecerea acestei ore, dar şi pentru a atrage atenţia asupra importanţei protejării mediului înconjurător, relatează agenţia Mediafax.

Printre clădirile unde vor fi stinse luminile se numără Palatul Parlamentului, Palatul Victoria, Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne, Opera Naţională, Ateneul Român, Muzeul "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul de Istorie, în Capitală, alături de Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia.

La Sinaia, Castelul Peleş va stinge cele peste 3.000 de corpuri de iluminat.

Pentru Ora Pământului din acest an, organizatorul local al evenimentului, WWF România, a încurajat manifestări precum o alergare nocturnă, o tură cu bicicleta sau o plimbare simbolică prin oraş.

În Bucureşti, cei care vor să participe la manifestări sunt aşteptaţi de la 19.30 în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.

Seara va debuta cu o sesiune de exerciţii fizice uşoare, alături de antrenorii Limitless şi ambasadorul Earth Hour, Zoli Toth. De la ora 20.00, participanţii se vor pregăti de stingerea luminilor, aprinzând lumânări de dimensiuni mari.

După stingerea luminilor, la ora 20.30, urmează un program de aproape două ore, fără surse de curent. Astfel, va avea loc un concert de percuţie, dublat de un spectacol cu foc, prezentate de Drum 'n' fire feat. Emi & lazy shadows. Cei care doresc să încerce să cânte la tobe vor avea această posibilitate, alături de profesionişti. În plus, câteva biciclete Pegas vor putea fi închiriate gratuit pe durata evenimentului.

Programul de Ora Pământului din Capitală include şi un tur pe bicicletă de 16 kilometri, ce va avea loc între orele 20.30 - 21.30, cu plecare din Parcul Izvor.

La Bistriţa, capitala Earth Hour 2012, manifestările încep de la ora 20.00, cu spectacolul gulguţelor.
Voluntarii Asociaţiei "Cercetaşii bistriţeni" vor amplasa lampioane cercetăşeşti luminoase în zona pietonală Liviu Rebreanu. Vor fi apoi premiaţi cei care au avut cele mai bune idei în concursurile "Mascota Eco" şi "Floarea soarelui - plantă de cultură agricolă energetică". După o numărătoare inversă, iluminatul public va fi întrerupt în oraş timp de o oră, în care va avea loc un tur ciclist, Crosul "Aleargă pentru Pământ", la care participă şi sportivi medaliaţi la campionate nationale şi internaţionale, proiecţii luminoase şi un spectacol de lumină cu Trupa "Sirius" de la Asociaţia culturală Bistriţa Medievală.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod