Premieră medicală mondială: O femeie a născut după ce i s-au transplantat țesuturi ovariene proprii prelevate în copilărie

O belgiancă a devenit prima femeie din lume care a dat naștere unui copil după ce i s-a efectuat un transplant de țesuturi ovariene proprii, care fuseseră prelevate și congelate când ea avea 13 ani și nu ajunsese încă la pubertate, informează agenţiile France Presse, EFE și Reuters, citate de Agerpres.

Cazul acestei femei de 27 de ani, originare din Republica Congo, este descris în revista de specialitate Human Reproduction a Societății Europene pentru Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE).

Pacienta a fost diagnosticată la vârsta de 5 ani cu anemie falciformă sau drepanocitoză. După ce a emigrat în Belgia la vârsta de 11 ani, medicii au stabilit că boala sa era atât de gravă încât trebuia să fie tratată printr-un transplant de măduvă osoasă, fratele său putând fi donator.

Pentru a preveni respingerea transplantului de măduvă osoasă, procedura necesita un tratament prealabil constând în chimioterapie sau radioterapie, care poate distruge definitiv funcția ovarelor.

Prin urmare, luând în considerare perspectiva de a avea în viitor o familie, înainte de a fi supusă la chimioterapie când avea 13 ani și 11 luni, medicii belgieni i-au extirpat ovarul drept din care au congelat fragmente. Fata nu avea ciclu, dar prezenta primele semne ale pubertății, cum ar fi creșterea sânilor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod