Povestea unei imagini-simbol: Ce s-a întâmplat cu femeia acoperită de praf din fotografia făcută după prăbușirea World Trade Center

Cu 22 ani în urmă, Joanne Capestro era fotografiată în timp ce mergea desculță, acoperită de praf după prăbușirea Turnurilor Gemene de la World Trade Center. Această imagine avea să-i marcheze viața.

11 septembrie 2001 a început ca orice zi pentru Joanne "Jojo" Capestro. Deși nu se simțea bine, s-a dus la serviciu, în biroul ei de la etajul 87 din Turnul Nord de la World Trade Center. La scurt timp după ce a ajuns, Capestro, pe atunci în vârstă de 39 de ani, avea de gând să coboare pe scări cu un coleg, dar s-a oprit pentru că a sunat telefonul. În timp ce vorbea, zborul 11 deturnat al companiei American Airlines lovea turnul de nord, cu șase etaje mai jos de biroul companiei May Davis Group, unde ea era secretară.

După ce a găsit singura scăpare, scările de urgență, Capestro s-a grăbit să coboare, mare parte din drum fiind parcurs în pantofii pe tocuri.

După 22 de minute, ea era afară. Câteva clipe mai târziu, turnul s-a prăbușit.

Acoperită de praf toxic, Capestro a fost surprinsă într-o imagine de fotograful Phil Penman, care își luase repede camera și se grăbise să ajungă la fața locului după ce turnul a fost lovit de avionul deturnat. El a petrecut mare parte a zilei pozându-i pe cei care au supraviețuit, pe pompieri și pe civilii care dădeau o mână de ajutor. Ulterior, Penman a donat imaginea în care apărea Capestro, împreună cu altele, pentru a fi expuse la National September 11 Memorial & Museum.

Spre surpriza lui, echipa de la muzeu a recunoscut-o pe Capestro în imaginea lui și le-a făcut legătura.
Cei doi s-au întâlnit în urmă cu trei ani, au continuat să țină legătura, iar pe 11 august anul acesta Phil a fost fotograf la nunta ei cu Robert Vasquez. "Phil a fost cu mine în cea mai frumoasă zi din viața mea și în cea mai rea", a spus Capestro pentru Daily Mail.

Capestro, care vizitează în fiecare an locul memorial din Manhattan pentru a-i comemora pe cei care au murit atunci, printre care și colegul ei, Harry Ramos, a povestit cum a scăpat cu viață: "Era o zi obișnuită pentru mine, dimineața, când m-am trezit, nu mă simțeam prea bine, dar totuși m-am dus la muncă.
Stăteam la biroul meu cu un coleg și ne pregăteam să coborâm pe scări. Dar a sunat telefonul și am răspuns, apoi avionul a lovit cinci sau șase etaje mai jos de noi. Impactul a fost așa de puternic, încât clădirea s-a cutremurat și apoi totul a încremenit."

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
12 Septembrie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod