Oamenii de știință au făcut mâncare din electricitate

O echipă de cercetători finlandenzi a făcut un pas înainte în ceea ce privește viitorul alimentelor, dezvoltând o metodă de producere a alimentelor din electricitate.
Dacă scalarea se dovedește a fi de succes, această mâncare din electricitate ar putea fi instrumentul perfect pentru a combate foametea la nivel mondial și schimbările climatice.

Cum poate fi făcută mâncare din electricitate?


Cercetătorii finlandezi au creat un lot de proteine cu celulă unică, fiind suficient de nutritiv pentru a fi consumat la cină, folosind un sistem alimentat din surse regenerabile de energie. Întregul proces necesită numai electricitate, apă, dioxid de carbon și microbi. Alimentele sintetice au fost create ca parte a proiectului Food From Electricity, care este o colaborare între Universitatea de Tehnologie Lappeenranta (LUT) și Centrul de Cercetare Tehnică VTT din Finlanda.

După expunerea materiilor prime la electroliză într-un bioreactor, procesul formează o pulbere care constă în mai mult de 50% proteine și 25% carbohidrați.
Textura poate fi schimbată prin modificarea microbilor utilizați în producție.

Următoarea etapă, conform lui Juha-Pekka Pitkänen, principalul om de știință de la VTT, este de a optimiza sistemul deoarece, în prezent, un bioreactor de dimensiunea unei căni de cafea are nevoie de aproximativ 2 săptămâni pentru a produce un gram de proteine. Pitkänen a declarat într-un comunicat de presă că în prezent se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei - conceptele reactorului, tehnologia, îmbunătățirea eficienței și controlul procesului.

Acesta a prezis că va dura aproximativ un deceniu pentru ca o încorporare mai eficientă a sistemului să fie disponibilă pe o scară largă. 

Impactul mâncării produse cu ajutorul energiei electrice este unul enorm.
În prezent, există două modalități principale pentru care ar putea fi utilizată mâncarea din electricitate. În primul rând, ca mijloc de hrănire a oamenilor săraci și furnizarea unei surse de hrană în zonele care nu sunt potrivite pentru producția agricolă. În viitor, tehnologia poate fi dusă, de exemplu, în deșert și în alte zone care se confruntă cu foametea, oferind o sursă de hrană ieftină și nutritivă. 

În al doilea rând, această inovație poate fi folosită ca mijloc de reducere a emisiilor globale de gaze prin reducerea cererii de carne și a culturilor necesare pentru hrana animalelor.
În prezent, industria cărnii reprezintă între 14 și 18% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Proiectul acesta de mâncare din electricitate ar putea reduce procentul agriculturii nesustenabile necesare pentru hrana populației, deoarece ne furnizează o metodă mai ieftină și regenerabilă de a obține nutrienții.
iulia-mirica
3 August 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod