Moralul părinților scade după nașterea primului copil

Se pare că vechiul clișeu al părinților fericiți care își strâng în brațe primul născut este greșit: nașterea primului copil este percepută mai prost decât un divorț sau o concediere, arată un studiu publicat la începutul lunii august în Demography și preluat de site-ul 20minutes.fr.
Părinții și-au evaluat fericirea la 7,4 pe o scară de 10 cu trei-cinci ani înainte de apariția primului copil. Indicele a scăzut cu 1,6 puncte la 70% printre cei intervievați în anul respectiv sau imediat după nașterea primei progenituri.

În același timp, când cineva divorțează, indicele de satisfacție scade cu 0,6 puncte, la fel ca la o concediere, și cu un punct la moartea unuia dintre soți. Altfel spus, nașterea unui copil nu este neapărat sinonimă cu fericirea. Scăderea moralului ar explica și lipsa dorinței de a avea al doilea copil.

Această tendință se observă mai ales la părinții de peste 30 de ani cu studii superioare, precizează Pourquoi Docteur, care îl citează pe Mikko Myrskyla, unul dintre autorii studiului.
"Părinții se plâng în general de lipsa somnului, de stres, precum și de sentimentul pierderii libertății și al unui control exercitat asupra vieții lor", arată cercetătorul.

Încercând să explice diferența dintre numărul dorit de copii și numărul nașterilor din Germania, cercetători german și canadian, Mikko Myrskyla și Rachel Margolis, au intervievat 2.016 de persoane înainte și după nașterea primului lor copil, întrebându-i dacă sunt mulțumiți de viața lor.
Răspunsurile au mers de la 0 (cea mai profundă dezamăgire) la 10 (fericire completă), conchide site-ul citat de Agerpres.


Foto: Hepta
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod