Femeia fără adăpost era în viaţă când a fost atacată de câini. Ce spun anchetatorii despre cauza morţii

Moartea femeii găsite muşcată de câini într-un parc din zona Obor a Capitalei a fost cauzată de o "intoxicaţie etilică acută cu aspirat alimentar gastric", potrivit constatărilor preliminare ale autopsiei, sub rezerva efectuării unor teste toxicologice, spun anchetatorii.
"Constatările preliminare ale autopsiei efectuate la data de 21 martie 2014 au arătat că, sub rezerva efectuării unor teste toxicologice, moartea persoanei de sex femeiesc, cu identitate necunoscută, s-a datorat intoxicaţiei etilice (cu alcool - n.r.) acute cu aspirat alimentar gastric; aspectul leziunilor traumatice pledează pentru producerea acestora prin muşcare cu specific canin; s-au ridicat probe de la cadavru, pentru examene complexe de laborator" , se arată într-un comunicat remis vineri de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Poliţia Capitalei, în care se mai precizează că autopsia în acest caz este făcută la Institutul Naţionale de Medicină Legală.

Potrivit anchetatorilor, în absenţa rezultatelor acestor examene de laborator - testele toxicologice -, "nu se poate preciza, în acest moment, o legătură de cauzalitate între leziunile constatate şi deces".

În acest caz, au fost audiate mai multe persoane.
Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, în vederea stabilirii cu certitudine a circumstanţelor în care s-a produs decesul, relatează agenția Mediafax.

Surse apropiate anchetei au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că medicii legişti care au realizat autopsia femeii fără adăpost găsită moartă într-un parc din Capitală au stabilit vineri că aceasta era în viaţă atunci când a fost muşcată de câinii maidanezi, dar nu s-au putut pronunţa dacă aceasta a murit din cauza rănilor.

Conform surselor citate, la necropsie, legiştii au găsit pe corpul femeii aproximativ 20 de muşcături, pe faţă, pe braţe, pe picioare, pe piept şi pe spate. Majoritatea acestor răni erau adânci şi îi provocaseră victimei "hemoragii locale".

Medicii au stabilit cu certitudine că victima era în viaţă atunci când a fost atacată de animale, dar, cu toate acestea, nu s-a putut concluziona că aceasta a fost omorâtă de câini, în condiţiile în care femeia avea în sânge o alcoolemie de aproape patru la mie, ceea ce înseamnă că moartea ar fi putut fi provocată şi de intoxicaţia cu alcool, au precizat sursele citate.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că în prezent nu sunt date din care să rezulte că decesul femeii s-ar datora muşcăturilor de câine.

"Nu aş vrea să fac comentarii vizavi de noul caz, nu sunt momentan date că decesul s-ar datora muşcăturilor de câine", a spus Tiberiu Niţu, întrebat despre ancheta în cazul femeii care a fost găsită moartă într-un parc din sectorul 2 al Capitalei.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a mai spus că este regretabil ce s-a întâmplat, indiferent de cauza decesului.

Cadavrul femeii, care prezenta urme de muşcături de câini, a fost descoperit joi dimineaţă, într-un parc din sectorul 2, situat între blocurile din zona Obor.
Femeia, care nu a fost încă identificată, avea aproximativ 45 - 50 de ani, au declarat, pentru Mediafax, surse din Poliţie.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a capturat, joi, şapte câini fără stăpân aflaţi în zona unde a fost găsit cadavrul ce prezenta muşcături, iar după citirea crotaliilor a rezultat că trei dintre aceştia erau microcipaţi de Centrul Teritorial Veterinar (CTV) Sector 2, iar alţi doi erau ai Asociaţiei "Cuţu-Cuţu". Un alt câine era adoptat de o persoană fizică, iar cel de-al şaptelea, aparent bolnav şi orb, nu figurează în nicio evidenţă, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanţii ASPA.

Potrivit sursei citate, toate documentele legate de aceşti câini au fost pregătite pentru a fi puse la dispoziţia Poliţiei, pentru investigarea cazului.

Conform Legii 258/2013, pentru modificarea şi completarea OUG 155-2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, abandonarea câinilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la cinci ani.

Pe de altă parte, reprezentanţii ASPA au arătat că, în ultimele şase luni, autoritatea a fost solicitată de patru ori să intervină în vecinătatea zonei unde a fost găsit cadavrul.

Din septembrie 2013, ASPA lucrează cu 15 echipe pentru capturarea animalelor, primind în medie 800 de sesizari pe lună şi ridicând toţi câinii reclamaţi.
ASPA a adunat de pe străzi peste 10.000 de câini fără stăpân, din care peste 6.000 au fost adoptaţi de persoane fizice si ONG-uri, a precizat sursa citată.


Foto: Mediafax
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod