Doamnele-paravan: 5 femei care îşi ajută bărbaţii să-şi ascundă banii

Dosarul Panama. Mehriban Alieva, soţia preşedintelui Azerbaidjanului, controlează mai multe companii înfiinţate în paradisuri fiscale.

Se spune că în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică. Dar după cea mai mare scurgere de informații din istorie, se dovedeşte că lucrurile pot sta şi invers: în spatele unei femei de succes stă un bărbat puternic.

Dezvăluirile din Dosarul Panama atestă că cel puţin cinci femei de rang înalt au acţionat ca paravan pentru politicieni importanţi, oameni de afaceri, staruri de la Hollywood şi vedete din sport care şi-au ascuns banii în paradisurile fiscale pentru a nu plăti taxe.

Printre numele implicate în acest scandal uriaş se numără şi cel al soţiei preşedintelui azer Ilham Aliev, cel al unei patinatoare profesioniste şi o campioană olimpică măritată cu un important diplomat rus, scrie cotidianul britanic Daily Mail. Din acest club select mai fac parte soţia unui comisar UE, cea a premierului islandez care a demisionat în această săptămână şi consoarta fostului preşedinte al Guineei.

Totul a ieşit la iveală după publicarea informaţiilor care provin din arhiva firmei de avocatură Mossack Fonseca, care are sediul în Panama.
Aceasta se află în centrul unui scandal în care sunt implicaţi mai mulţi lideri mondiali, acuzaţi că ar putea face parte dintr-o reţea globală de corupţie, folosindu-se de companii de tip offshore.
Peste 11 milioane de documente, care dovedesc acţiuni întreprinse de oameni bogaţi şi celebri, precum ascunderea averilor, spălarea de bani, evitarea sancţiunilor ori a taxelor, au fost făcute publice în urma unei scurgeri de documente interne ale firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca.
Personalităţi din toată lumea, printre care preşedintele rus Vladimir Putin şi cel cel chinez Xi Jinping, apar în aceste dezvăluiri.

Potrivit datelor publicate până acum, Micaela Domecq Solis-Beaumon, soţia comisarului european Miguel Arias Cañete, are legături cu Rinconada Investments Group, o companie înregistrată în 2005 în Panama.
De asemenea, soţia fostului premier islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, care a demisionat recent, era clientă a firmei Mossack Fonseca. Cei doi aveau o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Wintris Inc., care deţinea acţiuni în valoare de peste 5 milioane de euro la trei bănci mari din Islanda care s-au prăbuşit în 2008.
Gunnlaugsson s-a opus acordării de ajutoare creditorilor externi ai acestor instituţii aflate atunci în situaţie critică.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
10 Aprilie 2016
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod