Cu Taxi despre smerenie. O melodie generează un scandal naţional în jurul Catedralei Mântuirii Neamului


Folcloristul Grigore Leşe, care apare în clip, a cerut să fie scos pentru că nu a crezut că producţia va fi percepută ca un protest la adresa construirii ”Catedralei Mântuirii Neamului”: ”În spaţii mici sau mai mari, în bisericuţe de lemn sau în catedrale, important este să mergem la Sfânta Liturghie şi să ne rugăm. Să avem o duminică frumoasă, cu pace în suflet şi lumină în gând!“, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Andi Moisescu, celebrul realizator TV, a fost surprins de scandalul creat de apariţia melodiei: „Nu deţin niciun adevăr.
Nu dau lecţii nimănui. Din când în când împărtăşesc doar opinii, în speranţa că dezbaterea lor ar putea ajuta la o schimbare în bine. Nu exclud sub nicio o formă ca schimbarea să mă privească în primul rând pe mine. Sunt conştient că oamenii mă pot judeca, apostrofa sau chiar jigni pentru opiniile mele. Juliturile fac şi ele parte din joc. Singura mea grijă e să nu mă iau prea în serios sau să ajung să fiu copleşit de propria importanţă. Căci paranoia nu iartă nici măcar cele mai bune intenţii“
, a scris acesta pe Facebook, asumându-şi mesajul melodiei compuse de Dan Teodorescu, liderul trupei Taxi.
Cornel Ilie, liderul trupei Vunk, face şi el parte din proiectul ”Despre smerenie” şi a reacţionat dur faţă de cei care au atacat melodia: ”Ieri a murit o mare parte din puterea şi valoarea lui «eu cred că».
N-am văzut ură mai mare şi poftă de a da cu piatra ca la oamenii care spun că apără biserica, dar se simt ameninţaţi de cei care aleg să creadă altfel în Dumnezeu. Dumnezeu este despre îngăduinţă, bunătate, toleranţă, iubire. Biserica nu reprezintă întru totul aceste valori. Sau nu le mai reprezintă de o bună vreme încoace. Deschideţi sufletele, ochii, mintea. Mi-e ciudă de confuzia pe care o fac aceştia, cei care îi judecă pe alţii, pe noi toţi care am ales să ne spunem o părere şi pe toţi ceilalţi care au altă părere.
Şi am spus-o cu linişte, cu încredere, cu dragoste. Cu credinţă în Dumnezeu. Mi-e teamă că aceşti oameni au drept de vot, funcţii în care deţin responsabilităţi faţă de alţi oameni şi mi-e groază că aşa îţi vor creşte şi copiii. Catedrala este un sediu şi atât. Dar sufletele acestora, de piatră, nu de lemn, sunt mai mici chiar şi decât spaţiile alea despre care este vorba în cântec. Cu Dumnezeu înainte, că oamenii au început să facă mulţi paşi în spate faţă de credinţa pe care o folosesc şi scut şi armă, în acelaşi timp“
, a declarat el fiind citat de Mediafax.
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • indo-euro-neatlantic pe 16 Apr 2016, 09:33
    lumea este plina de idioti

    Cine este boul care a scris articolul, atata vreau sa stiu..!?

    0
    0

  • MIHAI pe 15 Apr 2016, 22:05
    bravo TAXI

    Ma bucura semnalul tras de TAXI.Nu stiu de ce se numeste CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI ,cu lxul si marimea constructiei se pote numi CATEDRALA MANTUIRII PATRIARHULUI SI NEAMULUI SAU .Aceasta constructie este facuta di bani publici si salariile preotilor carora li s-au oprit abuziv,Parinte Patriarh la ce bun atita lux

    0
    0

  • nicu pe 15 Apr 2016, 19:47
    TAXI-Despre smerenie

    Trupa TAXI nu se numara printre cele placute mie, dar aparitia atator mahomezi dornici sa linseze un artist pentru ca gandeste altfel decat ei ma scarbeste. E drept ca majoritatea celor care se cred credinciosi, indiferent de religie, sunt oameni fara cultura sau cu un nivel redus de cunostinte, care cunosc cate ceva din biblia fiecarei credinte doar din auzite, dar asta nu justifica sub nicio forma "dragostea" de a-l asasina pe orice Salman Rushdie care-si canta gandurile. Dar nu aceasta majoritate ma scarbeste, ci nerusinarea celui cultivat cand isi manifesta dorul de crima. Ca asta inseamna sa interzici artistului sa spuna adevarul lui. De are sau nu legatura cu acea ingamfata denumire de catedrala a mantuirii neamului. Si pe mine ma revolta grandomania in religie, expunerea stridenta, indecenta a credintei, dar, in acelasi timp, ma bucura si construirea unor case ale poporului, ale credintei sau oricum vor fi numite ele. Ca prea are neamul acesta al nostru darul de a darama. Cate constructii din anii o mie, sa zicem, are romanul in tara lui? Lasati artistii sa spuna ce au de spus, nu le mai puneti pumnul in gura!

    0
    0

  • eu pe 15 Apr 2016, 19:28
    despre smerenie

    cei care vorbesc despre smerenie, fie ei mari artisti ai neamului, habar nu au cea ce este smerenia, daca cei de la taxi ar fi avut asa ceva, nu ar fi scos acesta poveste numita "despre smerenie", daca tot au calitatea de indrumatori ai neamului, eu am rugamintea daca se poate, asta dupa ce uni dintre ei se trezesc din betie, sa faca un pic de ascultare pe langa o biserica, fie ea si catedrala neamului, mergeti stimati domni si puneti vrio 30 de paleti de caramida pe zidurile viitoarei catedrale, fiecare dintre voi si dupa ai poate va faceti o parere despre smerenie si ascultare si nu mai restalmaciti cuvintele lui Hristos, deontologii lui peste cantaret, pana una alta daca nu ati aflat, verificat va rog cate natiuni ortodoxe au cel putin o catedrala care poate fi numita a neamului si cate nu au, o sa constatati cu uimire ca duar romani nu au o astfel de catedrala, acesta catedrala e un proiect care e in chinurile faceri de aproape o 100 de ani, de aia si se doreste finalizarea ei in 2018, 100 de ani de cant romania exista ca stat in actualele granite, BINE INTELES UN LUCRU CARE DERANJEAZA PE UNI, POATE SI PE CEI DE LA TAXI, MAI STI?

    0
    0

  • Bingo Europa pe 15 Apr 2016, 18:36
    Semerenie

    Nu stiu de ce criticati aceasta melodie si pe cei care s-au implicat in proiectul Trupei Taxi, "Despre smerenie". Din cate am priceput eu, inainte ca cei invitati sa se apuce sa ne repete (dupa gustul meu un pic cam obsesiv) care sunt preferintele lui Dumnezeu au citit cu atentie cuvintele lui Hristos (am inteles ca sunt credinciosi, ca, altminteri, nu se apucau sa se transforme in heralzii lui Dumnezeu): "cine este fara de pacat, sa arunci primul cu piatra!" si s-a ajuns la concluzia ca doar 30 din cei invitati pot face acest lucru. Nu credeti ca este imbucurator? Eu spun ca am pasit pe un drum bun, fapt pentru care Romania are deja viitor!

    0
    0

  • maria pe 15 Apr 2016, 15:37
    Ne trebuie catedrala, nu moschee!

    Orice tara care se respecta are un edificiu religios impozant, emblema unei capitale. Noi n-o aveam. Stiu ca se face cu multe sacrificii. Proiectul de a avea o catedrala e vechi, din vremea patriarhului Miron Cristea daca nu ma insel. Nu asociati preotii (unii) cu o constructie de referinta pentru noi, crestinii. Si ei, vor fi judecati, ca si noi pentru binele sau raul facut. Iar expresia comoda de a zice ca D-zeu e in suflet, ca nu e nevoie de biserica este ipocrita. Atunci nu va mai duceti la biserica nici sa va botezati copiii, sa va casatoriti sau inmormantati pe cei dragi. Ei, cum e judecata voastra simplista. Cand ai un prieten drag, te duci sa-l vizitezi sau il ai in suflet???

    0
    2

  • Iasi pe 15 Apr 2016, 13:29
    moschee

    Dar de moschee de ce nu se scandalizeaza nimeni? Nu vrem moschee !!!!

    2
    0

  • Cati pe 15 Apr 2016, 10:31
    eu cred ca Dumnezeu e acolo unde il cauti- in primul rand in inima ta

    Credinta adevarata este in sufletul omului si faptul ca o impartasesti -eventual- cu altii in cadru organizat (la biserica este opotional). Eu sunt greco-catolica, nascuta in anii de prigoana a acestei religii (1953), asa ca rugaciunea se facea exclusiv acasa, era un lucru intim despre care nu trebuia vorbit cu nimeni din afara familiei (era chiar periculos asa ceva). Daca oamenii simt ca e bine sa impartaseasca intre ei credinta e bine sa mearga la biserica, dar de multe ori cei care merg la biserica au mai putina credinta decat s-ar crede (inclusiv unii clerici), totul este fatada, filistinism. Multi merg la biserica ca sa fie vazuti, cu haine bune, cu falsa smerenie (de fapt pentru fala), dar in rest injura, beau tot timpul, isi bat si umilesc copiii, nu tin posturile... Catedralele mari de piatra occidentale din evul mediu aveau si utilitate publica servind ca adaposturi in caz de atac, ceea ce nu mai este cazul acum. Poate doar ca la slujba sa poata cuprinde un numar mare de oameni... Consider ca toata tevatura asta e nula, Dumnezeu e pentru fiecare in primul rand in inima lui.

    2
    3

  • efy pe 15 Apr 2016, 09:50
    smerenie

    Sunt total de acord cu Gina, uitati-va la casa poporului, cit cinism, cu cite sacrificii umane si financiare s-a construit, acum stau politicienii in ea, in loc sa fie exploatata doar se cheltuie iar noi ne uitam si ne minunam ca prostii cind ni se permite sa o vizitam, asa va fi si cu catedrala neamului, nu s-a mentionat despre care neam se vorbeste? Rusine sa le fie, si-au pierdut de mult simtul masurii si trist e ca nici nu cred ca si-l vor mai redobindii vreodata, sincer cred ca suntem pierduti definitiv ca natie, daca si acum cu atita saracie si suferinta "'alesii'' o tin pe a lor , speranta este la noi cei de rind daca vrem sa traim trebuie luata atitudine altfel raminem cu comentariile .....

    5
    0

  • ATHOS pe 15 Apr 2016, 00:09
    imbecilism ...

    daca un cretin arunca cu piatra intr-un om , imediat natia de mamutze se aliniaza si ia "atitudine" ... draga natzie de scelerati , din atitudinea celor oripilati de acesta manifestare artistica , rezulta clar cat sunt ei de ... "smeritzi" ... mai vine si sententziosul natziunii , c.t.popescu , si ne explica "doct" , ce masuri a luat un nemernic ungur fatza de crestinii ortodocshi romani , care nu mai aveau voie sa construiasca biserici de piatra ... pai si ???... cu atat mai mult trebuie sa pretzuiim bisericile de lemn ... sunt romaneshti ... ! ... ai intzeles bai mortimer ???

    2
    1

  • Mandarinul pe 14 Apr 2016, 23:48
    Despre smerenie în general și despre cea propusă de Clipul TAXi

    Dicționarul limbii române o definește ca ”atitudine respecttuoasă, umilă, cucernicie, evlavie”. Sunt convins că cei 33, dintre care numai unul a înțeles sensul corect al cuvântului ”smerenie” (cele două coincidențe sunt întâmplătoare?!); ceilalți 32 au arătat că nu cunosc sensul profund al cuvântului. N-au considerat necesar să reflecteze la posibilitatea că gestul ar putea jigni sentimentele altor oameni(fotografia Doamnei Pellea, numai smerenie nu exprimă !). Promotorii clipului și cei care aprobă mesajul clipului au uitat și lecția istoriei: Cu ce alte mărturii ale dăinuirii poporului român pe acest Pământ, în afară de bisericile din Densuș, din Stremț, din Oltenia, din Dobrogea sau din Moldova ne legitimăm noi existența? Da concetățeni, Biserica este singura Instituție care construiește temeinic și durabil. Care este vina Bisericii că nu s-au construit spitale?. Cunoașteți că nu există școli în care să învețe copii noștri? NU ! Puneți-vă problema scăderii natalității la români și îngrijorați-vă ! Vedeți câți copii dăruiți poporului român, vedeți câti copii au dăruit poporului român, cei 32, dar bănuiesc cămai puțin de 32. Într-un comentariu, cineva făcea o similitudine intre Catedrala Mântuirii Neamului și Taj Mahal. Și avea dreptate. Celor revoltați de faptul că cheltuiala este enormă, le reamintesc faptul că noi, românii am construit 50 de Km de autostradă Bechtell, cea mai scumpă autostradă din lume, pe care n-o avem, precum nici un clip în care ”intelectualii României ” să-i batjocorească ne cei care au oblăduit un asemenea jaf, 16 milioane Euro / Km de autostradă. Nu pledez pentru jaful făcut, dar sunt convins că la construcția catedralei nu se fură, deoarece se cunoaște cât de greu se adună banii necesari construcției. Vreau doar să mai spun că nu este vorba de 6000 de ha de teren; cine spune asta. ori nu șie ce spune, ori dezinformează. La dimensiunile standard ale unui teren de fotbal. ar fi vorba de minim 7272 și maxim 13333 terenuri de fotbal, ccea ce oricine poate observa că este o inexactitate crasă. Concentrați-vă, concetățeni, asupra problemelor importante al națiunii noastre; corectitudinea în tot ce face fiecare dintre noi, creșterea natalității și aplecarea spre propria instruire. Biserica își face treaba și o face bine;o spune un om din afara Bisericii, care privește cu SMERENIE și OBIECTIVITATE spațiul public din România. Ca epilog; sunt tată a 4 copii, toți cu studii superioare, pentru a căror formare intelectuală și cetățenească am avut multe nopți nedormite, mute zile pline de griji. Dumnezeu să ne lumineze judecata, nouă tuturor românilor

    0
    2

  • Mihai pe 14 Apr 2016, 20:38
    iertare

    pentru bietul taxi...

    1
    3

  • GERULA pe 14 Apr 2016, 20:34
    DEMOCRATIE SI SMERENIE

    RESPECT!!! E DEMOCRATIE IN ROMANIA. Catedrala sfanta e un loc minunat de rugaciune si reculegere. Dar hotelurile, cantinele si salile de conferinte sunt pentru a caza saraci, a hrani flamanzi si a educa analfabeti sau altceva ????? Cica suntem un popor sarac, dar ce sa crezi Biserica are si finantare din impozitele platite de noi si autogestiune fara impozite, dar cu taxe de tot felul la botez, inmormantare. De ce NU SE INITIAZA CA IN GERMANIA TAXA DIRECT DIN SALARIU SI PREOTII SA NU MAI CEARA NIMIC LA CELE CE FAC IN BISERICA PENTRU MIRENI ???? O mana de oameni si-au exprimat opinia , asta e opinia lor si o respectam pentru ca e DEMOCRATIE. Unde e SMERENIA celor care sunt interfata dintre mireni si Dumnezeu? In gestul maretiei TEMPLULUI ! Unde nu e nici Dumnezeu nu cere, numai la noi e invers. Amin.

    2
    0

  • valentin pe 14 Apr 2016, 18:44
    mitropulitu

    Mai asta care zici ca esti peste oameni, mitropulingiule, fara armata ta de popi esti un nimeni. Te conjur in numele lui Dumnezeu (asa cum faci si tu si sleahta ta de hoti) sa faci 12 cantine sociale in 12 municipii si sa duci 12 luni o viata de cersetor si tot ceea ce vei primi sa daruiesti altora. Hai ca nu-i greu ca doar asta predici mereu...in final esti doar un om...si atat.

    2
    0

  • Corbeanu Monica pe 14 Apr 2016, 18:05
    PS

    Acum observ ca retardul principal si-a mai scos din brelocurile de pe ochelari, a pastrat doar cheia de acasa! Ha, ha, ha!

    2
    0

  • Corbeanu Monica pe 14 Apr 2016, 18:00
    retarzi

    Niste retarzi (trupa TAXI) agita spiritele ca sa fie bagati in zeama. Au cam pierdut din popularitate si vor sa o redobandeasca. Halal !

    0
    3

  • Paul Delun pe 14 Apr 2016, 16:25
    Realitati biblice

    Pot spune ca aceasta melodie contine un adevar chiar daca partial. Biserica Ortodoxa ia in consideratie Sfanta Treime adica Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant. Si daca este sa citim in NoulTestament, Dumnezeu Fiul a refuzat sa predice in biserici pentru ca acolo erau FARISEII care, fara doar si poate ii gasim si azi in acelasi loc. Deci melodia este corecta si ii felicit pe cei ce au creat-o. Pe de alta parte Catedrala pote fi, peste cateva sute de ani, un loc de pelerinaj cum a ajuns Taj Mahal-ul la indieni. Deci nu este totul pierdut. Sunt sanse de recuperare

    3
    2

  • Laur pe 14 Apr 2016, 14:26
    Smerenie

    Ascultam si mai ales citeam cu ceva vreme in urma niste comentarii (carora le dadeam dreptate la momentul respectiv, in prostia mea) in legatura cu caracterul radical al extremistilor islamici din ISIS. Toata lumea ii blama, ii ridiculiza, ii "alunga" la marginea societatii omenesti in care traim acum. Acum ma ingrijorez ca nu cumva printr-un accident (pe care, iarasi in prostia mea) sa nu il vad intamplandu-se: cumva, printr-o imprejurare ciudata, sa nu ajunga religia crestina conducatoarea destinelor omenirii. Sper sa nu ajung sa vad (nici ei si nici urmasii urmasilor mei) scene cu oameni crestini baturi in strada pentru ca nu se inchina cand trec pe langa o biserica sau troita, sa fie scosisi batuti dintr-un magazin de o multime care urla, pentru ca a vrut sa cumpere carne intr-o perioada de post sau sa fie imbrancit sau injurat ca nu a dat cotizatia pentru biserica la timp, sau mai stiu eu ce. Fratilor, voi care comentati in legatura cu aceasta melodie, ati ascultat piesa? Daca da, macar ati incercat sa intelegeti versurile? Sau ati fost postaci din aceia care dau forward si repost la un articol doar pentru ca vine de la un prieten sau cunostinta? Daca nu ati ascultat piesa, cautati piesa, ascultati-o, intelegeti ce vrea autorul sa spuna (de asta v-a lasat Dumnezeu creiere, sa le folositi). Daca nu incercati sa faceti asta, cat mai curand o sa ajungem in locul "inapoiatilor" alora din Orient pe care ii blamati. Pentru ca musulmanii au dreptate, in esenta, religia islamica nu este mai violenta decat religia crestina. Difera doar cine o impune si o prezinta maselor. Daca sunteti suparati de ce am propozitiile precedenta va supun atentiei o singura perioada: Evul Mediu. Stiti cum i se pune in engleza? Dark Ages. Epocile Intunecate, in traducere mot-a-mot. Stiti cand a inceput? Dupa destramarea Imperiului Roman. S-a terminat cand lumea nu a mai fost arsa pe rug pentru ca spunea ca Pamantul este rotund si ca se invarte in jurul Soarelui. Vi se pare cunoscut? Ati vazut executiile ISIS cand ard oameni in cusca sau ii ineaca tot in custi sau ii bat cu pietre pe strazi? Ati auzit de una din "probele" la care erau supuse vrajitoarele in timpul Inchizitiei in care erau innecate intr-un rau? Daca mureau erau oameni, iar sufletul lor "ajungea in pacea lui Dumnezeu", daca supravietuiau, erau vrajitori si interogatoriul continua pentru a da alte nume de complici ai lui Satan.

    6
    1

  • Gina pe 13 Apr 2016, 10:29
    Vă rog nu-mi mai ştergeţi comentariul

    În TOT textul cântecului nu se aminteşte despre CATEDRALA MAMUT. Dar e firesc ca popii să reacţioneze. Când în România există 18.000 de biserici şi infinit prea puţine spitale, e normal să fim pregătiţi spiritual pt. LUMEA CEALALTĂ, de miile de popi care se preumblă în maşini de lux, îngraşă porcii cu cozonacii daţi de enoriaşi, beneficiază de CUTIILE MILELOR pt. care nu trebuie să plătească impozit, şi SE ÎNMULŢESC ca ciupercile după ploaie, la un doctor există 100 de popi. Bravo băieţi, aţi spus un mare adevăr. Pe Dumnezeu îl găseşti în sufletul tău, în mici bisericuţe. Iar în locul catedralei MAMUT ar fi trebuit să se facă un spital de stat, utilat cu aparatură de ultimă generaţie, spital care să ajute oamenii să supravieţuiască, unde să lucreze doctori cu un salariu NORMAL (nu să plece 15.000 doctori în occident). ei da, asta nu se poate, pt. că biserica este mai puternică decât guvernul, logica, îşi urmăreşte proprile interese nu cele ale poporului. La incendiu, PREAFERICITUL DANIEL a reacţionat nu ca un preot ci ca un diavol. Apoi a ÎNTORS-O pt. că a realizat gafa, că şi-a pierdut popularitatea IMPUSĂ. BIET POPOR ROMÂN

    12
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod