Buddha

Cine a fost Buddha și de ce oamenii cred în budism

Povestea vieții lui Buddha a început în Lumbini, lângă granița dintre Nepal și India, în urmă cu 2.600 de ani. Iată cine a fost Buddha și de ce oamenii cred în continuare în budism!

Cine a fost Buddha?


Deși s-a născut cu statutul de prinț, și-a dat seama că experiențele condiționate nu îi pot oferi fericire pe termen lung sau protecție împotriva suferințelor. După o lungă călătorie spirituală, a ajuns la meditația profundă, în cadrul căreia și-a dat seama de natura minții umane. Buddha a atins starea de fericire necondiționată și de durată. Această stare a minții este eliberată de emoțiile deranjante și se exprimă prin neînfricare, bucurie și compasiune activă.
Pentru restul vieții sale, Buddha a învățat pe oricine care îl întreba cum poate ajunge la aceeași stare.

India în vremea lui Buddha era foarte deschisă spiritual. Fiecare viziune filosofică majoră era prezentată în societate și oamenii se așteptau ca spiritualitatea să le influențeze viața de zi cu zi în moduri pozitive. În acest moment, Siddhartha Gautama, viitorul Buddha, se năștea într-o familie regală. Pe măsură ce creștea, Buddha devenea din ce în ce mai inteligent și mai plin de compasune.
Înalt, puternic și frumos, Buddha aparținea castei Warrior. Se prezisese că va deveni fie un mare rege, fie un lider spiritual. Părinții săi își doreau un conducător puternic pentru regatul lor, așa că au încercat să îi ascundă natura nesatisfăcătoare a lumii lui Buddha. Îl înconjurau cu orice lucru care îi aducea plăcere. Iar soția sa, Yasodhara, a devenit a sa după un concurs de tir cu arcul.

Deodată, la vârsta de 29 de ani, s-a confruntat cu suferința. Într-o excursie rară în afara palatului său luxos, a văzut o persoană foarte bolnavă.
A doua zi a întâlnit un bătrân bolnav și pe cineva care decedase. S-a supărat, dându-și seama că bătrânețea, boala și moartea vor veni în viața tuturor persoanelor pe care le iubea.

Buddha și-a dat seama că perfecțiunea pe care o căuta în afară era în interiorul său. A decis să-și părăsească responsabilitățile regale și familia pentru iluminarea completă. De-a lungul călătoriei sale, toate separările în timp și spațiu au dispărut. Trecutul, prezentul și viitorul, aproapele și departele s-au topit într-o stare radiantă de fericire intuitivă.
Ulterior, a predat în mod constant învățămintele sale timp de 45 de ani.

De-a lungul vieții sale, Buddha și-a încurajat studenții să pună la îndoială învățăturile sale și să le confirme prin propriile experiențe. Această atitudine non-dogmatică caracterizează în zilele noastre budismul.
iulia-mirica
29 Noiembrie 2017
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod