Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, interzişi la Operă!

Alina Cojocaru şi Johan Kobborg nu mai au voie să intre în sediul Operei Naţionale Bucureşti. Haosul din instituţie pare de domeniul teatrului absurd.
Situaţia de la Opera Naţională Bucureşti poate fi descrisă printr-un singur termen: haos. Un dezastru în care ridicolul, interesele personale şi amatorismul factorilor de decizie au pulverizat prestigiul unei importante instituţii de cultură româneşti. În doar câteva săptămâni s-a ales praful de tot ceea ce s-a clădit cu eforturi considerabile acolo şi asta doar pentru că artişti de o valoare indiscutabilă au cutezat să reformeze modul în care funcţiona Opera şi să o ridice la nivelul unei instituţii europene de cultură.

Prin dorinţa lor de a schimba sistemul şi de a face artă într-un mod profesionist, bazat pe talent şi nu pe interese, Alina Cojocaru şi Johan Kobborg au stârnit un viespar care îşi apără cu disperare teritoriul.
Ceea ce se întâmplă acum la ONB s-a mai întâmplat în România şi se va mai întâmpla de fiecare dată când sistemul se mobilizează pentru a se opune unei reforme: avem o duzină de exemple, de la sănătate, transporturi şi educaţie, până la sport şi cultură. Ca nişte bacterii care se adaptează la tratamentul cu antibiotice şi devin indestructibile, vechile metehne dispar cu greu şi opun rezistenţă.

Scandalul de la Operă pare decupat dintr-un film suprarealist. Doi dintre cei mai importanţi artişti care au lucrat vreodată pentru această instituţie au devenit persona non-grata şi li s-a interzis accesul în clădire.

Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, alungaţi din Operă


O notă controversată a fost emisă pe data de 25 aprilie, sub sigla şi ştampila ONB, dar semnată de Şeful compartimentului Resurse umane şi de Şefa departamentului salarizare. Documentul adresat firmei de pază a ONB punctează prevederile care fac posibil „accesul în incinta instituţiei a persoanelor nominalizate”, accentuându-se ideea că foştii angajaţi nu pot pătrunde în clădire nesupravegheaţi şi fără informarea biroului de Resurse Umane al ONB.

Pe document mai apare semnătura şefului firmei de pază al Operei Naţionale Bucureşti atestând că a luat la cunoştinţă aceste decizii.

Printre cei care au avea interdicţie să pătrundă în interiorul Operei se numărau şi Alina Cojocaru şi Johan Kobborg. Numele lor fuseseră adăugate cu pixul. Documentul este ilegal, pentru că o măsură extremă se ia doar în urma unei cercetări disciplinare (care nu a avut loc) şi trebuie semnat de reprezentatul legal al unei instituţiii, în cazul de faţă Directorul ONB, care în realitate nu există.

Pe de altă parte, nimeni nu a fost delegat drept reprezentant legal al instituţiei, notează Mediafax.
Şeful de la Resurse Umane, Constantin Şorop şi-a arogat o responsabilitate care contravine legii.

Cu toate acestea, încercarea de a o exila pe Alina Cojocaru nu a funcţionat. Vicepremierul Vasile Dâncu s-a întâlnit marţi cu angajaţii Operei pentru a rezolva "situaţia de criză" generată de disensiunile dintre facţiunile de artişti ONB, iar balerina a reuşit să intre la această întrevedere.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • radu pe 28 Apr 2016, 07:08
    bine

    Nu e acelasi lucru! Chiar ar merita sa nu mai fie primita pe acolo!

    0
    0

  • Gina pe 27 Apr 2016, 11:18
    TIPC ROMÂNESC

    În urmă cu nişte decenii, prin 1959, sopranei Ileana Cotrubaş - proaspă absolventă a conservatoriului Ciprian Porumbescu i s-a refuzat un post la Opera Română. La repartiţia guvernamentală a primit CU INDULGENŢĂ un post la Teatrul de Operetă. Şi... care a fost urmarea? A plecat din ţară, a fost primită la Opera din Viena şi s-a afirmat pe marile scene ale lumii, devenind o soprană de renume internaţional. Poate că dacă atunci, la absolvire ar fi rămas în ţară, ZBORUL ei ar fi fost frânt. De intrigi, invidii, interese, nonprofesionalism, VIESPARUL TIPIC societăţii româneşti. Continuaţi tot aşa voi antislujitori ai artei, ai intereselor României şi tare curând dezastrul va fi complet. În toate domenile în care cei din vârful piramidei sunt obligaţi să plece din ţară pt. a se realiza. Vor rămâne doar GUNOAIELE. Biet popor

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod