8 trucuri care te ajută să suporţi mai ușor zilele caniculare

Pe timp de caniculă, activitățile zilnice pot fi continuate, dar organismul este pus la grea încercare. Site-ul passionsante.be, citat de Agerpres, propune opt metode prin care temperaturile ridicate pot fi suportate mai ușor.

Modul în care reacționează organismul la căldură depinde de datele genetice și de metabolismul fiecăruia. Câteva recomandări de ordin general se potrivesc totuși tuturor.

1. Sunt contraindicate eforturile mari în orele cele mai călduroase. Cumpărăturile pot fi făcute dimineața sau la sfârșitul zilei. Nu se recomandă nici activități sportive, mai ales după o perioadă de inactivitate. Cei care fac regulat sport trebuie să știe că ritmul cardiac poate crește de la zece la 15 pulsații pe minut, așa încât este bine ca activitatea sportivă să crească progresiv.

2.

Este necesară adaptarea condițiilor ambientale. Storurile trebuie coborâte, iar draperiile, trase în timpul zilei. Camerele se aerisesc dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Este recomandabil ca geamurile să fie lăsate deschise noaptea. Întrucât aragazul produce căldură, vara este vremea mâncărurilor reci. Nu strică să ai nici un aparat de aer condiționat, recomandă site-ul menţionat de Agerpres.

3. Unul dintre mecanismele prin care corpul își reglează temperatura internă este transpirația, proces important care nu trebuie oprit.
Pierderile de lichid trebuie compensate cu aporturi hidrice semnificative și regulate (cel puțin doi litri pe zi), precum și printr-o alimentație bogată în fructe și legume. Dușurile cu apă călduță — și chiar rece pentru cine suportă — fac să scadă temperatura corporală. O batistă umedă, aplicată pe tâmple și la încheietura mâinii, dar și o picătură de apă de colonie sporesc și ele gradul de confort.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod