A te indragosti sau reindragosti

Cand nu suntem (sau nu mai suntem) indragostiti, putem sa ne reindragostim? Intrebarea aproape contine raspunsul. Cand ne-am indragostit din anumite motive...

Cand nu suntem (sau nu mai suntem) indragostiti, putem sa ne reindragostim? Intrebarea aproape contine raspunsul. Cand ne-am indragostit din anumite motive, fara sa fi fost intr-adevar indragostiti, nu am constatat niciodata ca am putea deveni indragostiti.

Este cazul oamenilor care se casatoresc prea tineri, fara a sti prea bine ce inseamna sa fii indragostit. Ei cred ca stiu, se casatoresc apreciindu-se sau chiar iubindu-se si, mai tarziu, prea tarziu, se simt pentru prima oara indragostiti... de altcineva. Este adesea dureros, uneori catastrofic, daca se simt uniti pentru viata printr-o legatura indisolubila religioasa sau familiala sau daca nu vor sau nu pot sa se desparta pentru copii. Daca, in plus, mai traiesc si conflicte relationale de alt ordin, atunci e iadul pe pamant.

Daca, dimpotriva, am fost indragostiti un timp si nu mai suntem din cauza conflictelor, o terapie poate fi de folos. Mi se pare atunci de preferat sa se inceapa cu persoana care cunoaste cel mai mult aceasta schimbare de sentiment, care sufera mai mult sau care doreste cel mai mult sa-si schimbe comportamentul sau sa schimbe relatia.

Aceasta se poate realiza individual sau mai bine in grup. Acolo, comportamentul care reprezinta o problema are mai multe sanse sa se repete, de a fi aplicat de catre ceilalti care nu sunt la fel de implicati ca si partenerul. Persoana in cauza poate deveni mai constienta de responsabilitatea sa in relatia cu celalalt si sa incerce comportamente alternative pentru a recrea dragostea pierduta.

In etapa urmatoare, o terapie de cuplu ar fi mai eficienta. Chiar si atunci cand am fost indragostiti, se intampla uneori ca in urma unor conflicte repetate, aproape de nerezolvat, pragul de toleranta sa fie depasit de mult timp si reindragostirea sa devina imposibila. In acest caz, o separare provizorie de comun acord va permite celor doi sa vada mai limpede... adesea in sensul unei separari definitive, de altfel.

Dragoste dupa dragoste

Ce se intampla dupa ce am facut dragoste? Actiunea de a face dragoste este un amestec complex de mai multe ingrediente: nevoia sexuala egocentrica si dragostea centrata pe celalalt. Cand predomina nevoia sexuala, celalalt partener este mai mult un obiect al dorintei sale. Este indispensabil la inceputul oricarei relatii de dragoste. Nu pot ramane prea mult timp indragostit de cineva care nu ma atrage si sexual.

Este o prima etapa necesara, dar nu si suficienta pentru a crea o relatie dragoste care sa contina si a doua dimensiune, dragostea pentru celalalt: a fi atent la celalalt, a-i dori binele, a-i accepta libertatea si a-i respecta teritoriul respectandu-ti totodata propriul teritoriu. A iubi inseamna sa-l eliberezi pe celalalt de asteptarile mele.

Preluare din cartea "Dragoste si sexualitate" Vol. 1 de Dr. Andre Moreau, aparuta la Editura Trei. (www.edituratrei.ro)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod