Cupidon mituit?

Un vechi adagiu francez spune ca "dragostea se cumpara numai cu dragoste", ceea ce inseamna ca, atunci cand sunt autentice, sentimentele nu asculta de nici o...

Un vechi adagiu francez spune ca "dragostea se cumpara numai cu dragoste", ceea ce inseamna ca, atunci cand sunt autentice, sentimentele nu asculta de nici o conditionare... mercantila.

Pentru multe cupluri insa, Cupidon prefera sa traga ocheade in portofelele protagonistilor, inainte de a-si imparti misterioasele sageti. Cel putin asa pare cand, dupa o promovare - cu impact financiar important - a unuia dintre parteneri, cei doi se plang ca "nu se se mai inteleg", ca raporturile dintre ei s-au modificat si situatia este mereu tensionata.

"De cand castiga mai bine decat mine, se poarta ciudat, nu ma mai respecta, de parca am devenit proprietatea lui", se lamenteaza o tanara, care pana mai ieri era convinsa ca el e fericit fiindca ea plateste aproape totul. Pe buna dreptate, interlocutoarea noastra isi pune intrebarea daca acest salt financiar le-a afectat sentimentele cele mai profunde sau este vorba doar de o redefinire a rolurilor in relatie?

Din orice perspectiva am privi problema, un lucru este clar: indiferent de asimetria bugetelor, dragostea trebuie sa mearga mana in mana cu autonomia; daca cineva afirma ca te iubeste, dar in acelasi timp iti spune ce sa faci, ce sa gandesti, cum sa te porti - pentru ca el "aduce banii in casa" - este putin probabil ca ceea ce va uneste se cheama dragoste.

Greu de crezut ca esti inteleasa si respectata daca iubitul tau isi aroga dreptul de a te dirija, datorita asa-zisei superioritati pe care i-o confera castigul material. In spatele declaratiilor - uneori patetice - de iubire, se tese de fapt un joc ocult al puterii, in care - vai! - nu exista nici un invingator. Cu toata prosperitatea pe care o afisati, relatia voastra se erodeaza pe zi ce trece fiindca nu vedeti esentialul: ca adevaratele realizari exterioare sunt oglinda armoniei din interior si, fara respect si maturitate, fericirea ramane iluzorie! In situatii precum cele descrise mai sus, partenerul nu-ti mai spune "te iubesc pentru ca existi", ci " fiindca ai nevoie de mine".

In termenii analizei tranzactionale, el se afla in pozitia existentiala "eu sunt OK, tu nu esti OK", pentru dansul fiind vital sa i se recunoasca pe aceasta cale superioritatea. Convingerea lui subiacenta este ca nu poate fi iubit decat direct proportional cu puterea de care dispune asupra celorlalti (aici se include si castigul material).

Pentru psiholog, acestea reprezinta semnele unei stime de sine - paradoxal - scazute, necesitand o continua reconfirmare din afara; banii (puterea, in general) indeplinesc functia de a repara teribila vulnerabilitate pe care o resimte individul respectiv si care creeaza confuzii la nivelul sentimentelor. Dragostea nu se mai bucura de atributul spontaneitatii si al neconditionarii, ci este asezata pe acelasi plan cu performanta. Aceste persoane fac totul pentru a-si demonstra superioritatea fata de partenerii lor, iar in numele ei il vor anexa pe celalalt intr-o maniera agresiva. Ca si cum blandul Cupidon ar putea fi mituit...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod